Belföld

Kósa Lajos: A Sargentini-jelentés politikai bosszú

„Minden magyar parlamenti képviselőtől elvárható, hogy a magyar önrendelkezést védje”

A Sargentini-jelentés egy politikai bosszú, mert Magyarország vette a bátorságot, hogy visszautasítsa a kötelező kvótát, s bebizonyította, hogy a határok védelmével meg lehet állítani a migrációs hullámot - hangsúlyozta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos szerint politikai kampány folyik a jövő évi európai parlamenti választás előtt. A magyar választók elutasították, hogy Magyarország bevándorlóország legyen - emelte ki Kósa Lajos, hozzátéve: a magyar kormány ehhez tartja magát.
A honvédelmi bizottság szerdai ülésén a testület szerdán hosszas, olykor indulatos vitát folytatott a Sargentini-jelentés elutasító határozati javaslattal kapcsolatban.

Kósa Lajos szerint, aki a Sargentini-jelentést támogatta, feladta a magyar önrendelkezést és a magyar szabadságot.

Ugyanakkor úgy véli, minden magyar parlamenti képviselőtől elvárható, hogy a magyar önrendelkezést védje. A Sargentini-jelentés kapcsán konkrét példaként kiemelte, nem igaz, hogy a magyar határőrizeti szervek migránsokat bántalmaztak volna, a magyar tranzitzóna pedig minden létező szabálynak megfelel. Ezért a testülettől a fideszes elnök azt kérte, a hatáskörükbe tartozó kérdések miatt is támogassák a Sargentini-jelentés elutasításáról szóló javaslatot.

Ha a magyar szabadságot védjük és komolyan vesszük, a Sargentini-jelentést el kell utasítani - fogalmazott Kósa Lajos.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatóján Kósa Lajos elmondta: a honvédelmi bizottság többsége egyetért a javaslattal, s támogatják, hogy a magyar kormány minden szükséges eszközzel küzdjön, jogorvoslattal forduljon az illetékes szervekhez.

A testület ülésén a javaslat egyik előterjesztője a fideszes Böröcz László kiemelte: Sargentini-jelentés nyomán "megtámadták Magyarországot a magyar embereket". Úgy gondolják a jelentésre - amelynek középpontjában a bevándorlás áll - a legfelsőbb szinten kell erre válaszolni. Ehhez kérik az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának támogatását is - mondta a kormánypárti képviselő.

Demeter Márta, a bizottság LMP-s alelnöke azt mondta: a javaslatnak semmi köze nincs Magyarország biztonságához. Ezért nem ért egyet azzal, hogy a honvédelmi és rendészeti szakbizottság tárgyalja a javaslatot.

A fideszes Kósa Lajos viszont úgy értékelt: a Sargentini-jelentés több pontban ír a magyar határvédelmi intézkedésekről, a határt védő kerítésről is. Ezek miatt is érinti a Sargentini-jelentés a honvédelmi és rendészeti bizottságot - érvelt Kósa Lajos.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője, a bizottság alelnöke azt mondta: nem ért egyet Demeter Mártával, mert úgy véli a honvédelmi és rendészeti bizottságnak igenis tárgyalnia kell a határozati javaslatot. A jelentés alapvetően arról szól, hogy a magyar kormány milyen jogsértéseket követett el. Példaként emelte ki a magánélet védelmének sérelmét, mivel Magyarországon a képviselő szerint "parttalan lehetőség van állampolgárok megfigyelésére", továbbá a korrupciós bűncselekmények problémáját, amelyhez Vadai Ágnes szerint a parlamenti többséggel meghozott parlamenti törvények is hozzájárulnak.

Vadai Ágnes azt mondta, a Sargentini-jelentést elutasító javaslatot nem támogatják, de azt igen, hogy érdemi vitát folytassanak le azokról a pontokról, amelyeket az Európai Parlament felvetett.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt mondta: a kvótakérdés nagyon fontos. Az MSZP is úgy véli az automatikus betelepítési kvóta nem lehet megoldás a migrációs problémára. A Sargentini-jelentés viszont nem is erről szól, hanem a magyar emberek kormány által elkövetett jogfosztásáról, valamint a korrupcióról szól - fejtette ki.

Az MSZP-s politikus a bizottsághoz került közbeszerzés alóli mentesítésekről is említést tett. Azt mondta, irányított korrupciós eljárásról van szó.

Erre reflektálva Kósa Lajos azt mondta, Harangozó Tamás megsértette az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, s akár ki is kéne záratni a bizottságból az MSZP-s képviselőt.

Harangozó Tamás erre kiabálva azt felelte: "csukasson le, zárasson ki a bizottságból".
Az MSZP-s politikus a bizottság meghívott vendégei felé sérelmezte, hogy több, a határvédelem, a migráció területét érintő kérdésére nem kap választ. Példaként említette a határvadászok létszámát, s a bevándorlási hivatal átalakításának tervét. Harangozó Tamás állítása szerint viszont Kósa Lajos, a testület elnöke "megtiltotta", hogy a meghívottak ezekre válaszoljanak.

Kósa Lajos erre azt mondta: amit Harangozó Tamás mondott, az nem igaz. Ahhoz ragaszkodik, hogy azokról az ügyekről tárgyaljanak, amelyről elfogadott napirend van, így például a veronai buszbalesetről, nők elleni erőszakról most nem tárgyalnak.
Demeter Márta a sok felmerülő kérdést azzal indokolta, hogy "fényévente" van olyan alkalom, amikor a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a rendőrség, a bevándorlási hivatal és a szakszolgálatok együtt képviseltetik magukat a bizottság ülésén. Mivel más módon nem kapnak választ, kénytelenek ilyenkor feltenni valamennyi kérdésüket - emelte ki az LMP-s politikus.

Az LMP-s politikus a részletes vitában azt mondta: a kormány azért próbálja elhitetni, hogy a Sargentini-jelentés a migrációról szól, mert ezzel próbálják elfedni azt, hogy valójában semmi érdemi lépést nem tettek a migráció ellen. A kerítésnél sokkal többre lenne szükség - emelte ki.