Belföld

Kocsis Máté: Orbán Viktor Magyarország becsületét és a magyar emberek döntéseit védte meg

"A diskurzus megosztott volt, a bevándorláspárti politikusok vitája zajlott a bevándorlásellenes politikusokkal"

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország becsületét és a magyar emberek döntéseit védte meg Strasbourgban a bevándorláspárti képviselők alaptalan támadásaival szemben - mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Sargetini-jelentés keddi vitája után Budapesten újságíróknak.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a vitából is világosan kiderült, a jelentés egy koncepciós eljárás része, az ítélet már megvan. 

Azért akarják megbélyegezni Magyarországot és a magyar embereket, mert többször és határozottan kiálltak az illegális bevándorlás ellen - hangoztatta a kormánypárti politikus. 

Véleménye szerint a diskurzus megosztott volt, a bevándorláspárti politikusok vitája zajlott a bevándorlásellenes politikusokkal.

Kiemelte, az Európai Parlamentben ma még a bevándorláspárti politikusok vannak többségben, a Sargentini-jelentés pedig az utolsó kétségbeesett próbálkozásuk Magyarország ellen.

Kocsis Máté hangsúlyozta: a Soros György szervezetei által támogatott képviselők meg akarják adni "az előttünk álló több mint féléves európai parlamenti kampány alaphangját". A döntést a bevándorláspárti képviselők szerdán meg fogják hozni, de a valódi döntést Európa polgárai fogják meghozni májusban, amikor az EP-választáson többek között a bevándorláspolitikáról is véleményt fognak nyilvánítani - rögzítette.

A kormánypárti politikus szerint ugyanakkor a jelentést addig sem lehet szó nélkül hagyni, becsületbeli ügynek tekintik az abban megfogalmazott hamis vádakra való reagálást, ezért a szavazás kimenetelétől függetlenül a magyar Országgyűlés határozatban fogja visszautasítani azt a nemtelen támadást, amit "a bevándorláspárti európai politikusok intéztek hazánk ellen". 

Úgy vélekedett, hogy a magyar baloldali ellenzék EP-képviselői közönséges hazaárulást követtek el kedden. Megdöbbentő és felháborító, hogy nem álltak ki Magyarország mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy a jelentésben megfogalmazott vádak és rágalmak alaptalanok. Megdöbbentő, hogy szolgai módon Magyarország ellen szólaltak fel - összegzett Kocsis Máté.

Kérdésre azt mondta: nem új keletű, hogy az Európai Néppártban (EPP) megosztottság van, ez a bevándorláson kívüli témáknál korábban is megvolt már. 

Hozzátette: az is világosan látszik, hogy a legtöbb törésvonal ma az EPP vitáiban a bevándorlás körül található. A bevándorlással, migrációval összefüggő kérdések, viták és az ellenük való fellépés nem pártkérdés, hanem közös európai ügy. 

Arról, hogy ha a néppárti képviselők többsége megszavazza a jelentést, a Fidesz marad-e az Európai Néppártban, azt mondta: a Fidesz az Európai Néppárt tagja, és az ide tartozó pártoknak jó szövetségese, minden vitát, ezt is, lehetőség van rendezni a néppárton belül.

"A jelentésben ténybeli tévedések vannak és kettős mércét alkalmaz"

A kormányszóvivő szerint a jogállamiság nevében a jogállamiságot csúfolják meg a Sargentini-jelentés keddi, európai parlamenti (EP-) vitájával és a szerdai szavazással. Kovács Zoltán kedden az M1 aktuális csatornán arról is beszélt, hogy a jelentésben ténybeli tévedések vannak és kettős mércét alkalmaz.

A kormányszóvivőt arról kérdezték, hogy a nap folyamán tartották a vitát a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentésről az EP plenáris ülésén. Kovács Zoltán azt mondta: folyamatosan változó szabályrendszerrel próbálják kialakítani azokat a körülményeket, amelyek között végül elfogadják a jelentést. Szerinte a döntések nagyrészt megszülettek, a politikai ellenfeleik, akik felépítették "ezt a hazug lejárató kampányt, ezt a boszorkányüldözést", tudják, hogyan akarnak dönteni.
    

Szólt arról is: az Európai Néppártnál hamarosan eldől, hogyan fognak szavazni, "felpuhulnak-e" és követik a szocialistákat és a liberálisokat, vagy visszatérnek a párt eredeti felfogásához.     Úgy vélekedett: belülről kell megvívni a harcokat, meg kell próbálni meggyőzni a néppártot saját álláspontjukról; ha nem sikerül, akkor világos, hogy nem ők változtak meg, hanem a szervezet.
    

A törésvonal azok között van, akik migrációbarát álláspontot foglalnak el és azok között, akik meg akarják őrizni a kontinenst "Európának, ahogy megismertük" - hangoztatta a kormányszóvivő.
    

Kovács Zoltán szerint a Sargentini-jelentésben eljárási szabálytalanságok, ténybeli tévedések vannak, kettős mércét alkalmaz, és hogy ilyet meg lehet tenni, az az EP kritikája. Ennél is aggasztóbbnak nevezte, hogy olyan jogokat vindikál magának a parlament, amelyek nincsenek benne az európai együttműködés alapjait adó joganyagokban.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom