Belföld

Kizárták a Jobbikból Toroczkai Lászlót

A párt etikai bizottsága döntött az egykori alelnök ügyében

Csütörtökön este a Jobbik etikai bizottsága döntött Toroczkai László, a párt egykori alelnöke ügyében.

A Jobbik sajtóosztálya korábban csak annyit közölt, hogy először az érintettet szeretnék tájékoztatni az eljárás döntéséről, ezért a hivatalos döntést egyelőre nem hozták nyilvánosságra,a Hír TV azonban úgy értesült, hogy a testület kizárta a pártból Toroczkait.

Az etikai bizottság elvileg meghallgatta volna Toroczkai álláspontját is a döntést megelőzően, az ásotthalmi polgármester azonban nem ment el a csütörtöki ülésre.

Ezt követően a Jobbik hivatalos közleményt adott ki a kizárásról, amely megerősíti, hogy a Jobbik fegyelmi bizottsága kizárta a pártból Toroczkai Lászlót, s hozzáteszi, hoghy a döntés egyhangúlag született meg. 

A Jobbik közleménye kiemeli: a Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes beadványára indult eljárás ügyében tartott tárgyalásra a szabályszerűen beidézett Toroczkai László nem jelent meg és írásban sem nyújtott be védekezést. 

Az etikai bizottság megállapította, hogy Toroczkai László súlyos fegyelmi vétséget követett el és megsértette a Jobbik alapszabályának több pontját is, közte azt, amely kimondja: a Jobbik minden tagjának kötelessége, hogy tartózkodjon az olyan magatartástól, amely sérti a Jobbik szabályzatait, testületeinek határozatait, programját, érdekeit, illetve jó hírét - fogalmaz a közlemény.

A testület szerint egyértelműen sérelmes volt a Jobbik számára, hogy Toroczkai László a párton belüli vitákat a sajtó nyilvánossága előtt folytatta le és nem a belső fórumokon. 

Toroczkai László a Jobbik tisztújítását követően nem tudott belenyugodni a szavazás eredményébe, amely kapcsán sajtóturnéba kezdett. Megnyilatkozásaival a belső információkat nem csupán tényszerűen tárta a nyilvánosság elé, hanem azokat nem egyszer torzítva vagy valótlan tartalommal - írták. 

A jobbikos testület "bizonyítottnak találta azt is, hogy Toroczkai László már jóval a tisztújítási időszak előtt belső információkat juttatott el a Jobbikkal ellenséges kormánypárti média részére az országos elnökségi üléseken történtekről".

A testület kimondta azt is, hogy az úgynevezett platformalapítás egyértelműen alapszabály-ellenes volt, ráadásul "a sajtónyilatkozatok alapján egyértelművé vált, hogy ezzel a lépésével valójában nem egy új, eddig nem létező, párton belüli szervezeti egység létrehozása, hanem a Jobbik megosztása és bomlasztása volt a célja Toroczkai Lászlónak". 

Összegzésük szerint mindez nem értékelhető másként, mint egy új szervezet létrehozásának előkészítéseként és a Jobbik szándékos gyengítéseként, ezért a Jobbik etikai és fegyelmi bizottsága nem tudott más döntést hozni, mint a kizárás.

Novák Előd korábbi Jobbik-alelnök csütörtökön arról beszélt: ha Toroczkait kizárják a pártból, az pártszakadást fog eredményezni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom