Belföld

Kiskunmajsán megnyílt a Pongrátz Gergely '56-os Emlékmúzeum állandó kiállítása

Az egykori szabadságharcos házában az '56-os forradalom eseményeit lehet felidézni

 Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára nyitotta meg kedden Kiskunmajsán a Pongrátz Gergely '56-os Emlékmúzeum állandó kiállítását.

 L. Simon László kiemelte, hogy az egykori tanyasi iskola, amely a Magyarországra történt visszatelepülése után Pongrátz Gergely lakóháza volt, az ország egyetlen '56-os emlékmúzeuma.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy még kulturális államtitkársága idején kezdődött meg a Kiskunmajsa-Marispusztán álló épület felújítása mintegy 18 millió forintból, amihez a Nemzeti Kulturális Alap további 26 millió forint támogatást adott. 

L. Simon László elmondta, hogy a kívül belül-megújult épületben rendhagyó történelemórákat terveznek, hogy beszéljenek mindarról, aminek emléket állít a múzeum. "Szembesüljünk történelmünk sötét időszakával, amelyben felemelő volt az '56-os forradalom" - tette hozzá.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: "aki elveszíti az emlékeit, az nem tud tájékozódni a jövőben; emlékezet nélkül sérülne az identitásunk, sérülne a jövőbe vetett hitünk".

Felidézte Pongrátz Gergely utolsó nyilatkozatában elhangzott szavait, aki leszögezte: "nem engedem eladni a forradalmat". Vargha Tamás szólt arról, hogy a Kiskunmajsáról Szegedre vezető út melletti épület átalakítása, valamint a Csete György Kossuth-díjas építész tervezte kápolna, amelyben Pongrátz Gergely és testvére nyugszik, közadakozásból épült.

A Pongrátz Gergely '56-os Emlékmúzeum állandó kiállítását a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum állította össze. Az egykori szabadságharcos házában a korabeli plakátok, fegyverek és más tárgyak mellett interaktív digitális táblán lehet felidézni az '56-os forradalom eseményeit, valamit a kádári megtorlás dicstelen történéseit.

Egy 56-os hős

pongrátz gergely lead

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom