Belföld

Kilépett az LMP-ből Schiffer András

Az utolsó csepp a pohárban Szabó Szabolcs csatlakozása volt

A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben - írta Facebook-oldalán Schiffer András, a párt volt társelnöke és alapítója.

A politikus hivatalos Facebook-oldalán azzal indokolta döntését, hogy két éve úgy lépett vissza a hivatásos politizálástól, hogy addigra az LMP különböző testületei a párt stratégiájának legfontosabb cövekeit már leverték.

Az LMP közleményben reagált egykori vezetőjének bejelentésére, amelyben a párt köszönetét fejezi ki Schiffer Andrásnak, aki nélkül az LMP "nem jött volna létre, és ma nem létezne", hiszen: Schiffer rakta le az ökopolitika alapjait Magyarországon és az ő munkája is kellett ahhoz, hogy az LMP ma a régió legerősebb zöldpártja.  "Kilépését sajnálattal vesszük tudomásul, ugyanakkor sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is" - zárul a közlemény.

"Akkor azt gondoltam, talán mintát tudok adni arra, hogy a hivatásos politizálás és az állampolgári politizálás közötti határvonalak igenis átjárhatók, hiszen éppen arra lenne a legnagyobb szüksége az országnak, hogy a »hivatásosokon« kívül minél többen foglalkozzanak a köz ügyeivel: nem pénzért, egzisztenciáért, befutó helyekért, hanem a hazájukért, közösségeikért, elveikért" - írta Schiffer, aki szerint eleinte azt hitte, az addigitól eltérő közéleti szerepvállalása összhangban lesz az LMP politikájával.

"Nem így alakult, s ez számomra múlt szeptemberben, a werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá. Ezért fokozatosan kivonultam a párt belső életéből, s tavaly szeptembertől egészen a választás napjáig – az ÁSZ-botrányt leszámítva – tartózkodtam mindenféle nyilvános pártpolitikai megnyilatkozástól is. Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz" - írta az egykori pártelnök, aki úgy látja: egyetlen igazi parlamenti sikerélménye "a gigantikus többséggel szemben" az volt, hogy indítványára 2016. júniusában az Országgyűlés határozatot fogadott el a globális szabadkereskedelmi politika korlátozására.

"A 2013-as újjászületésnél azt írtuk ki a képzeletbeli homlokzatra: Van, ami nem eladó! Azóta ez a jelmondat is a feledés homályába veszett. A mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben" - írta Schiffer.

Objektum doboz