Belföld

Kilépett a Mazsihiszből a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

A döntés még februárban megszületett

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) kilépett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből (MAZSIHISZ) - közölte a MAOIH csütörtökön.

MAOIH még februárban döntött erről, mivel "az elmúlt évek során" a hitközség több kérését és javaslatát visszautasította a Mazsihisz.
Hozzátették: a MAOIH "továbbra is nyitott az együttműködésre bármely zsidó szervezettel a zsidó vallás és a zsidó hagyományok megőrzése érdekében".

A MAOIH honlapján olvasható tájékoztatás szerint ők működtetik Budapesten a Kazinczy utcai, a Dessewffy utcai zsinagógát, a Teleki téri és a Visegrádi utcai imaházat, a Wesselényi utcai, bölcsődét, óvodát, általános és középiskolát magába foglaló oktatási intézményt, valamint az Alma utcai Szeretetotthont és annak kápolnáját. 

A magyarországi neológia és ortodoxia az 1868-69-es zsidó kongresszuson vált ketté, az országos ortodox szervezet központja Budapesten alakult ki Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség néven, bár a jelentős ortodox közösségek vidéken éltek.

A 20. század elejére a vidéki ortodox zsidóság fővárosba áramlása miatt a Budapesti Orthodox Hitközség az ország legnépesebb ortodox közössége lett. 
A második világháborúban az ortodox közösség is súlyos veszteségeket szenvedett. 

A rendszerváltás után, 1993-ben alakult újjá a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, amely gyakorlatilag megegyezik a budapesti ortodox hitközséggel, mivel ma már nincs másik ortodox hitközség Magyarországon.