Belföld

Kevesebben élnek az utcán már vidéken is

A hideg időjárás miatt a hajléktalanokat könnyebb meggyőzni arról, hogy vegyék igénybe az átmeneti menedékek egyikét például Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Szombathelyen is

A szociális munkások a hidegben még inkább igyekeznek rábírni az otthontalanokat arra, hogy vegyék igénybe a nappali melegedőket, éjjeli menedékhelyeket – tájékoztatta lapunkat több vidéki önkormányzat. Férőhely esetleges hiánya miatt senkit nem utasítanak el az intézményekből.

hajléktalanok 20181210
 Férőhelyhiányra hivatkozva senkit nem küldenek el a szállókról (Fotó: Papajcsik Péter)

Az október közepétől hatályos jogszabályi változások következtében a nappali melegedő nyitvatartását meghosszabbítottuk, és a megnyújtott nyitvatartási időt kihasználták a rászorulók – informálta lapunkat a békéscsabai helyhatóság. Ismert, hogy október 15-én lépett életbe a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalma, vagyis szabálysértést követ el, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, és felszólítás ellenére sem hagyja el a tartózkodás helyszínét. Békés megye székhelyén az utcai szociális szolgálat munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a közterületen tartózkodó klienseikre, és motiválják, segítik őket a hajléktalanellátó intézményrendszer igénybevételére.

A város önkormányzata a hajléktalanok ellátását a fenntartásában működő Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ (BCSGYK) segítségével biztosítja. A családsegítő által működtetett hajléktalanellátó szakmai egység ismeretei szerint jelenleg körülbelül hetven otthontalan él a városban. Közülük jelenleg húszan laknak az átmeneti szállón, többen nem lakás céljára szolgáló helyiségben tartózkodnak, valamint szívességi, esetleg illegális lakáshasználók. Csaknem nyolcvan fő áll kapcsolatban az utcai szociális munkásokkal, a nappali melegedő szolgáltatásait majdnem százan veszik igénybe, a hajléktalanok átmeneti szállásán pedig negyvenen laknak.

Kevesebb mint tízen tartózkodnak közterületen éjszakánként, ám az önkormányzat számukra is tudna menedéket biztosítani. Az évek óta utcai életvitelhez szokott emberek azonban nem szívesen veszik igénybe az intézményes ellátást, amit az intézmény zsúfoltságával, a házirend szabályaival indokolnak, vagy azzal, hogy személyes konfliktusaik vannak a bentlakókkal, illetve ragaszkodnak az utcai életforma „szabadságához”.

Az intézmény munkatársainak tájékoztatása szerint ők jellemzően sátrakban, garázsban, raktárhelyiségekben, a szemétgyűjtő konténerek tárolóiban, lépcsőházakban húzzák meg magukat, olykor a szabad ég alatt paplanokkal, hálózsákokban védekeznek a hideg ellen, esetleg lakatlan ingatlanokban tartózkodnak illegálisan. A szociális munkások hatékony munkájának köszönhetően a rendkívüli hideg időjárás esetén azonban még ők is behúzódnak az ellátóintézménybe hosszabb vagy rövidebb időre.

Akadnak egyedi esetek is: egy fiatal hajléktalan párnak, akik életvitelszerűen éltek közterületen, a BCSGYK aktív közreműködésével sikerült megoldani a szociális bérlakásban való elhelyezését. Korábban azért nem akartak beköltözni a szállóra, mert az együttes elhelyezésükre nem volt lehetőség, mivel az intézmény külön női és férfirészleggel működik.

Általában elmondható, hogy a hideg időjárás hatékonyabbá teszi az utcán élők meggyőzését a hajléktalanszálló igénybevételéről – közölte lapunkkal Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP), Zalaegerszeg polgármestere. Hozzátette: az utóbbi időben emelkedett a szállóra betérők száma, az elmúlt hetekben tizenhárom új ellátott jelent meg az éjjeli menedékhelyen, felbukkanásuk leginkább a zord időnek köszönhető. Közülük kilencen utcán élnek, és a minimális lakhatásuk is megszűnt, illetve kirakták őket addigi lakhelyükről – fűzte hozzá a városvezető.

A hajléktalanellátó rendszer által működtetett krízisautó Zala megyében november során csaknem húsz esetben vonult ki, a diszpécserszolgálat pedig huszonöt alkalommal segédkezett hajléktalan emberek elhelyezésében és ellátásában. Ezekben az esetekben azért avatkoztak közbe a Vöröskereszt munkatársai, hogy megelőzzék az utcán élő, illetve utcára került emberek kihűlését és egyéb betegségek kialakulását, valamint elhárítsák a közvetlen életveszély kialakulását.

A szociális terület szakemberei szerint Zalaegerszegen körülbelül százötven hajléktalan él, közülük negyven-ötven tartózkodik életvitelszerűen az utcán. A legtöbben szívességi lakáshasználóként zártkerti ingatlanban (viskóban, faházban, lakókocsiban, melléképületben) húzzák meg magukat, itt a legnagyobb a veszélyeztetettségük is – vélekedett a polgármester. Mások elhagyott ingatlanokban, ipari létesítményekben keresnek menedéket, az erdős részeken, mezőgazdasági területek szélén előfordulnak sátrak és kalyibák is, de rendszeresen visszatérve húzzák meg magukat néhányan a Zala- és a vasúti hidak alatt is.

A megyeszékhelyen a hajléktalanellátó rendszer keretében átmeneti szálló és nappali melegedő áll az otthontalanok rendelkezésére, negyven férőhellyel működik a családok átmeneti otthona, ahol a fedél nélkül élő gyermekes szülők elhelyezésére nyílik lehetőség. A városban igénybe vehetnek népkonyhát, csomagmegőrzőt, van krízisautó és háziorvosi szolgáltatás.

Az október 15-i változásokat megelőzően a hajléktalanellátásban dolgozó szervezet folyamatosan tájékoztatta a hajléktalanokat a törvény módosulásáról, és nyomatékosan kérte őket, hogy az utcán élő ismerőseiknek is adják át az információkat – közölte érdeklődésünkre Nyíregyháza önkormányzata. A közvetlenül az utcán tartózkodó hajléktalanokkal az önkormányzat által kötött ellátási szerződés keretében a Periféria Egyesület foglalkozik, emellett fenntartja az Észak-alföldi Regionális Diszpécserszolgálatot. Vörös kód riasztás esetén a kliensek elhelyezéséről az ellátórendszeren keresztül gondoskodik az önkormányzat.

A civil szervezet szociális munkásai a hideg időben még inkább igyekeznek meggyőzni az otthontalanokat arról, hogy vegyék igénybe az éjjeli menedékhelyet és napközben a nappali melegedőt. Az utóbbi hetekben megnövekedett az éjjeli menedékhelyet igénybe vevők száma, ami néhány főt jelent – tudtuk meg. Akik a leghidegebb, zord utcai viszonyok esetén sem veszik igénybe az éjjeli menedékhelyet, azok – akárcsak Zalaegerszegen – a zsúfoltságra hivatkoznak vagy arra, hogy ellopják a személyes holmijukat, ám ez nem mindig a saját tapasztalatuk, elképzelhető, hogy csak hallották valakitől, akivel megtörtént egy eset.

Nyíregyházán az önkormányzat becslése szerint legfeljebb négyszáz hajléktalan él. Az életvitelszerűen utcán tartózkodók száma a leghidegebb téli időszakban huszonöt–harmincöt fő. Az éjszakákat is utcán vagy nem lakás céljára szolgáló helyen töltők száma általában csak olyankor csökken, amikor már nemcsak éjszaka, de napközben is nagyon hideg van. A városban a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat az alapszolgáltatások közül népkonyhával és nappali melegedővel várja a fedél nélkülieket. A szakosított ellátások körében átmeneti elhelyezést nyújtó éjjeli menedékhelyet és átmeneti szállást, valamint ápolást, gondozást nyújtó hajléktalanok otthonát működtetnek.

Szombathelyen férőhely esetleges hiánya miatt senkit nem utasítanak el – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. Vas megye székhelyén csaknem háromszáz hajléktalan ember van az önkormányzat hajléktalanellátó szervezetének látókörében, tapasztalataik szerint az utcán tartózkodók száma naponta változik, egy–hat fő közé tehető. Az októberben életbe lépett jogszabálynak, amely a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltja, Szombathelyen nincs érezhető hatása a fedél nélküli emberek szándékára, mivel a városban eddig sem volt jellemző az életvitelszerű közterületen tartózkodás – informálta lapunkat a városháza. Ugyanakkor a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően a hideg időjárás beköszöntével az ellátórendszert igénybe vevők létszáma folyamatosan növekszik, jelenleg nagyjából negyven embert érinthet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom