Belföld

Két újabb pedagógussztrájk várható

Április 15-ére engedetlenségi akciót, 20-ára sztrájkot hirdettek

Kétórás polgári engedetlenségi akció és figyelmeztető sztrájk, április 20-án pedig egész napos országos pedagógussztrájk is lesz a tervek szerint- erről az egyes akciókban részt vevő szervezetek beszéltek szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

tanársztrájk lead
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, a Civil Közoktatási Platform (CKP) egyik szóvivője, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék mozgalom képviselője (b-j) a pedagógus érdekképviseletek egyeztetése után tartott sajtótájékoztató. MTI Fotó: Mohai Balázs

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, a Civil Közoktatási Platform (CKP) egyik szóvivője a megbeszélések „pillanatnyi állásáról” számolt be a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) székházában tartott egyeztetés szünetében.

A pedagógusok sztrájkbizottságának tagjai - a PSZ, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet - szerdán délután kezdtek egyeztetést a többi szervezettel, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék mozgalom, valamint a CKP képviselőivel.

Miklósi László azt mondta, a megbeszélés résztvevői egyetértenek abban, hogy együtt akarnak működni, „együtt kívánnak lépni a közoktatás érdekében”.

A szóvivő a sztrájkok és a polgári engedetlenségi akció mellett fontos időpontnak nevezte április 12-ét is, amikor a CKP várja a kormányzat tárgyalódelegációját. Szavai szerint ezek az események a közös célt, a közoktatás érdemi javulását szolgálják.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, mindhárom dátum valamennyi szervezet számára fontos, és a továbbiakban arról fognak egyeztetni, hogy miként lehet a látszólag „felaprózódott erőket egybecsatornázni” az oktatás ügyéért.

Mendrey László, a PDSZ elnöke arra a kérdésre, hogy a 15-ei polgári engedetlenségi akció és a sztrájk hogyan viszonyul egymáshoz, egy időben lesz-e, azt mondta, erről még nincs döntés. Emlékeztetett, előbbit a Tanítanék mozgalom kezdeményezte, utóbbi szervezésében pedig a PDSZ van benne. Jelezte: saját véleménye szerint egy időben kellene tartani a két akciót.

Azt is mondta, sztrájkolni csak munkahelyen lehet, „polgári engedetlenkedni” pedig csak azon kívül, ez pedig azt jelenti, hogy az előbbiben részt vevők az iskolában, utóbbiak az épület előtt fejezhetik ki elégedetlenségüket a jelenlegi oktatási rendszerrel szemben.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. A szervezetek képviselői azt mondták, hogy az egyes akciók részleteit később ismertetik.

Mendrey László, a PDSZ elnöke azt is mondta, azért fogtak össze, hogy sokkal többen csatlakozzanak, mint a korábbi akciónál.