Belföld

Készül a demográfiai program

Új intézkedéscsomag fordítana a negatív trendeken

Várhatóan április végén kerül a kormány elé az új nemzeti demográfiai programmal kapcsolatos előterjesztés – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A három és fél évtizede tartó népességfogyás trendjét csak hosszú távú demográfiai intézkedéscsomag tudja megfordítani – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután lapunk az új demográfiai programról érdeklődött, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még március elején jelentett be. Ennek érdekében széles körű egyeztetéseket folytattak, és a szakmailag érintett intézmények, demográfusok, kutatók valamint civil szereplők bevonásával dolgozták ki előterjesztésüket. A kormány megtárgyalta a népesedési helyzetet, az eddigi családpolitikai intézkedések hatását és a szükséges beavatkozási pontokat bemutató anyagot, és bizonyos iránymutatást is adott a továbbiakhoz. Az újabb előterjesztés jelenleg előkészítés alatt áll, várhatóan április végén kerül a kormány elé. Ezt követően a döntések függvényében megkezdődhet a törvényalkotási folyamat is. Az előterjesztés célja többek között a gyermekvállalás ösztönzése, a munka-család egyensúly kialakításának, a fiatalok boldogulásának támogatása, valamint a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatottságának növelése. A tervezet a fiatalok mellett az úgynevezett Ratkó-unokák, azaz a mai harmincöt-negyvennégy évesek gyermekvállalásának ösztönzését, támogatását is célozza.

Lázár János a tervezett új demográfiai programról azt mondta, egészen 2060-ig tart majd, célja pedig a jelenleg is problémát jelentő népességcsökkenés megfordítása. A tervezet egyelőre nem tartalmaz gyermekneveléssel összefüggő áfacsökkentést (korábban felmerült például a pelenka áfájának csökkentése), de fontos eleme lesz többek között az oktatási rendszer fejlesztése is. Példaként említette a korábban bejelentett ingyenes nyelvvizsga-lehetőség bevezetését, valamint a diákok számára nyújtott utazási kedvezményeket. A miniszter tájékoztatása szerint rövid távon változhatnak a gyermekvállalási kedvezmények, illetve a népegészségügyi támogatások rendszere. Emlékeztetett arra is, az elmúlt három évben fordulat tapasztalható a születések számát tekintve, 2016-ban kilencvenháromezernél több gyerek született Magyarországon, ami jelentős elmozdulás a korábbiakhoz képest, ám ennél többre van szükség. Hozzátette, az éves halálozási ráta nagymértékű csökkentését is elő kell segíteni. A tárcavezető szavai szerint a kormány „ambiciózus céljai közt szerepel”, hogy 2030-ig a nők esetében nyolcvanöt, a férfiaknál pedig nyolcvan évre emelje a születéskor várható élettartamot.