Belföld

Keresztény mártírokra emlékeznek

Konferencia egyéni és közösségi sorsokról és az elnyomó államapparátusról

Nemzetközi tanácskozást tartanak az 1944 és 1956 közötti magyarországi egyházüldözésről február 7-én a Gulág Emlékbizottság támogatásával, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében.

Négy pályázattípust tett elérhetővé magánszemélyek, önkormányzatok, történészek és civil szervezetek számára a Gulág Emlékbizottság az elmúlt években, összesen több mint egymilliárd forint keretösszeggel. A kezdeményezés célja méltó módon megemlékezni az elhurcolt politikai foglyokról, és ösztönözni a korszakra vonatkozó tudományos kutatásokat.

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében rendeznek nemzetközi emlékkonferenciát a budapesti Károlyi-palotában február 9-én, Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956 címmel. Az ülés fővédnöke Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának egyházi elnöke, valamint Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület evangélikus püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának egyházi elnöke. A magyar, lengyel és román előadók négy szekcióban ismertetik kutatásaikat. Hitvallók és mártírok címmel az egyéni és közösségi sorsokról lesz szó, majd az elnyomó államapparátus kerül előtérbe. Az ülés a Kárpát-medencei egyházi közösségek és a deportálások kapcsolatának bemutatásával zárul.

A tanácskozáson a történelmi egyházak vezetői és egyháztörténészei mellett részt vesz többek között Balogh Margit, Mindszenty József bíboros monográfusa és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke. Az emlékkonferencia szervezője az 1895-ben alapított Eötvös Collegium egykori hallgatóiból alakult, fiatal történészeket tömörítő Mika Sándor Egyesület.