Belföld

Képviselők üléstermi aktivitása

LMP-sek beszéltek a legtöbbet eddig ebben a ciklusban

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője beszélt a leghosszabban – összesen több mint 11 órát – az Országgyűlés plenáris ülésein a Ház tavaly májusi megalakulása óta, második párttársa Sallai R. Benedek több mint tíz órával, őt pedig az MSZP-s Kiss László követi kilenc órát meghaladó idővel.

A legtöbbször felszólaló politikusok listáját holtversenyben Sallai R. Benedek és Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára vezeti 138-138 megszólalással. A harmadik Schiffer András (133), a negyedik Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (129), az ötödik pedig a jobbikos Z. Kárpát Dániel (102).

Áder János köztársasági elnök ebben a ciklusban eddig kétszer mondott beszédet a parlamentben. Orbán Viktor kormányfő a 43 ülésnap alatt 32 – összesen csaknem két és fél órányi – felszólalással élt. A miniszterek közül a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János volt a legaktívabb 83 felszólalással összesen 3 óra 40 percben.

A jelenleg aktív képviselők közül a mostani ciklusban eddig tízen nem emelkedtek szólásra: a Fideszből Bíró Márk, Kubatov Gábor, Farkas Flórián, Simonka György, Varga Gábor és Varga József, Jakab István parlamenti alelnök pedig csak ülésvezetői minőségében beszélt. Hozzájuk hasonlóan a szocialista Mesterházy Attila és a DK-elnök Gyurcsány Ferenc sem nyilatkozott az ülésteremben. Nem jegyez felszólalást a szocialista Horváth Imre sem, igaz ő csak decemberben – az újpesti időközi választás megnyerése után – vette át mandátumát.