Belföld

„Karácsony átlépte a Rubikont”

Fideszes alpolgármestert választott a baloldal által irányított Zugló

Rozgonyi Zoltán személyében fideszes alpolgármestert választott meg tegnap Zugló önkormányzati többsége. Karácsony Gergely (PM) polgármester tavaly őszi ellenfelét a fideszes és a PM-es testületi tagok támogathatták. Az MSZP-ben elfogadhatatlannak tartják a döntést, a Fideszben hangsúlyozzák, nem koalíciókötés, csak megállapodás történt. Megtudtuk, az új alpolgármester megválasztásával a jobboldal célja a kerület működőképességének biztosítása.

Karácsony 20150123
Az „Összefogás” sírásója. Megígérte. Teljesítette (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A tegnapi zuglói testületi ülésen tizenkét igen, nyolc nem, két tartózkodás mellett döntöttek a jobboldali politikus kinevezése mellett. Rozgonyi Zoltán tegnap le is tette az esküt, alpolgármesterként a költségvetésért felel majd. A titkos szavazás számarányaiból arra lehet következtetni, hogy a kilenc Fidesz–KDNP-s, a két PM-es (Karácsony Gergely és Szabó Rebeka) és egy jobbikos szavazattal mehetett át az indítvány. A nyolctagú MSZP-frakció nemmel szavazhatott, míg a független és az LMP-s képviselő tartózkodhatott a voksoláson. A szavazatarány azt mutatja, egyértelmű törés következhetett be az MSZP–Együtt–DK–Összefogás Zugló választási szövetségben.

„Meg kell nézni, hogy a következő hetekben mi fog történni Zuglóban, Rozgonyi Zoltán megválasztásának több kimenetele van, ezek között az is szerepel, hogy felmondjuk a kerületet irányító koalíciót és visszahívjuk az alpolgármesterünket, Hajdu Flóriánt” – mondta lapunknak egy, az MSZP budapesti pártszerveze- tében vezető tisztséget betöltő politikus. MSZP-s forrásunk kifejtette, elfogadhatatlannak tartják, hogy Karácsony Gergely egyeztetés nélkül a „Papcsák-rendszert” szimbolizáló Rozgonyit alpolgármesternek vette maga mellé. „Eddig is voltak nézeteltérések Karácsony Gergely és a helyi MSZP-szervezet között, de ezeket azért áthidaltuk. De a polgármester most átlépte a Rubikont, ugyanis semmi sem kényszerítette arra, hogy a Fidesszel is szövetséget kössön, az LMP-s vagy a független képviselő alpolgármesterré választásával a baloldalnak biztos többsége lehetett volna” – tette hozzá.

A Fideszben hónapok óta téma volt Rozgonyi Zoltán alpolgármesterré választása. Forrásaink egyértelműsítették, a Fidesz nem hagyhatja, hogy a szocialisták újra ellenőrzésük alá vonják a kerületet. „Ezt felismerte Karácsony is, aki belátta, szüksége van a kormánypárt támogatására Zugló működtetéséhez” – tette hozzá egy helyi fideszes politikus. Arról is beszélt, a választások után azt tapasztalták, Zugló működésképtelenné vált, az előző ciklusban indított fejlesztések állnak, az MSZP és Karácsony vitái megbénították az önkormányzat és a vagyonkezelő cég működését. „Nem nézhettük tétlenül, hogy a Papcsák Ferenc polgármestersége idején kialakított sikeres gazdálkodást és intézményrendszert tönkretegyék” – tette hozzá. Ezért tárgyaltak Karácsonnyal a megegyezés érdekében.

Informátorunk hangsúlyozta, nem koalíciókötésről, megállapodásról van szó a polgármester és a Fidesz között. Hozzáfűzte, az a céljuk, hogy az MSZP-s káderek beözönlése elől lezárják Zuglót, úgy tűnik, a mostani megállapodással ezt is el tudják érni.„A múlt megítélése helyett fontosabb a jövő építése, és abban bízom, hogy ezzel a lépéssel hosszú távon hozzájárulunk ahhoz, hogy Zugló épülni tudjon. Abban is nagyon erősen bízom, hogy a későbbiekben a mostani javaslatot támogatni nem tudó képviselők is azt fogják gondolni, hogy ez helyes lépés volt” – mondta Karácsony Gergely polgármester a testületi ülés szünetében. Tegnap kerestük Rozgonyi Zoltánt is, de lapzártánkig nem tudtuk elérni.