Belföld

Jól felszereltek a fiatal utazók

A bevándorlók döntő többsége nem kér segítséget

„Szakembereink nem érzékelnek humanitárius katasztrófát a migrációs helyzet vonatkozásában, de természetesen továbbra is állandó figyelemmel kísérjük az eseményeket” – mondta lapunknak Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

Szenczy Sándor 20150720
 (Fotó: Baptista Szeretetszolgalat)

A lelkész beszámolója szerint a professzionális segélyszervezetek óvatosak, mivel nem szükséghelyzettel állnak szemben. Hozzátette, „természetesen a nehéz helyzetben lévőkön, elsősorban a gyerekeken, a nőkön, az idős embereken segítünk, ha szükséges”. Tapasztalataik szerint azonban az utazók nagy többsége, mintegy nyolcvan-kilencven százaléka tizennyolc és harmincöt év közötti, pénzzel és kommunikációs eszközökkel felszerelt fiatal, aki nem kér és nem fogad el segítséget. „Nyilván rájuk lehet tukmálni bármit, de szakmai szempontból ez értelmetlen intézkedés volna. Úgy is fogalmazhatnék, ha valaki nem akar átmenni az úton, mi nem kényszerítjük” – mondta. A lelkész beszámolója szerint a szeretetszolgálat évtizedes együttműködésben dolgozik együtt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, az „igazi” menekültek közül jelenleg száztízet látnak el naponta.

Szenczy Sándor elmondta azt is, a Katolikus Karitász szakembereivel legutóbb Kiskunhalason járt. Tapasztalatait így összegezte: a hatóságok nagyon jól képesek kezelni a kialakult helyzetet. Jelenleg igen kevés kiegészítő segítségre van szükség, pelenkára, bébiételre, törlőkendőre és hasonlókra. Ha még többen érkeznek, lehet ebből nagyobb probléma, de most még nincs. Ezért feleslegesnek látják „pesztrálni” az eddig legalább három-öt országon keresztül hozzánk érkezőket. Ugyanúgy, mint ahogyan a turistáknak sem adnak a kérésük ellenére szociális támogatást. Ismert, a Baptista Szeretetszolgálat a Karitatív Tanács tagjaként együttműködik a hatóságokkal és a nagy segélyszervezetekkel a migránsok támogatásában.

 

Jól felszereltek a fiatal utazókA bevándorlók döntő többsége nem kér segítséget - Tapasztalataik szerint azonban az...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. július 19.