Belföld

„Jó ma nagycsaládosnak lenni!”

Kardosné Gyurkó Katalin: A legfontosabb a stabilitás, az, hogy nincsenek váratlan változások a támogatási rendszerben

Az, hogy a választások után tovább nőnek a családtámogatások, bizonyítja, hogy a kormány betartja ígéreteit, ami építi a bizalmat a politikai vezetés és az emberek között – mondta lapunknak a jövő évi támogatásokról szóló bejelentésre reagálva a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Kardosné Gyurkó Katalin 20180719
A folytatódó óvodafejlesztések jelentőségéről is beszélt a NOE elnöke (Fotó: MH)

Ez egy kiszámítható költségvetés, nincsenek váratlan, véletlenszerű változások a családtámogatási rendszerben – mondta lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke az emberi erőforrások miniszterének szavaira reagálva. Kásler Miklós bejelentette, hogy 2019-ben minden eddiginél több, kétezermilliárd forint jut majd családtámogatásra, ami duplája a 2010-ben erre a célra fordított összegnek. A munkaalapú családtámogatásokra 2019-ben már kétszázhatvanötmilliárd forintot fordítanak, januártól havi negyvenezer forintra nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, továbbra is biztosítják a hároméves gyest, valamint a gyed extrát, benne a diplomás és a testvérgyedet, és folytatódik az otthonteremtési program is, amelyre kétszáznegyvenkétmilliárd forintot szánnak. Bővülnek a kisgyerekes édesanyák foglalkoztatását segítő munkáltatói kedvezmények feltételei, tízmilliárd forintot fordítanak családbarát szülészetek kialakítására, és folytatják a bölcsőde-, óvoda- és iskolafejlesztéseket.

A NOE elnöke hangsúlyozta, a családok számára legfontosabb a stabilitás, ami természetesnek tűnhet, hiszen egyes jó dolgok könnyen megszokottá válnak, de valójában nem az, „hálásak lehetünk érte”. Az, hogy a parlamenti választások után tovább emelkednek a támogatások, bizonyítja, hogy a kormánynak valóban fontosak a családok, és azt is, hogy betartja ígéreteit, ami építi a bizalmat a politikai vezetés és az emberek között – állapította meg. Hozzátette: ha a választásokon más eredmény születik, ki tudja, mi lenne a családtámogatási rendszerrel.

Felhívta a figyelmet az óvodafejlesztések fontosságára is: „ha egy édesanya szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, nagyon fontos, hogy megfelelő környezetben hagyhassa a gyermekeit”. A családok éve alkalmat ad rá, hogy a mostani kamaszoknak beszéljünk a családról, úgy nőjenek fel, hogy tudják, ha majd gyereket vállalnak, méltó körülmények között tudnak élni, érezzék, jó ma nagycsaládosnak lenni – fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin, aki maga is öt gyermek édesanyja. Megjegyezte, a NOE és a hozzájuk hasonló civil szervezetek feladata, hogy bátorítsa a fiatalokat a családalapításra, hiszen belőlük lehetnek a jövő nagycsaládosai.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom