Belföld

„Jó iskola nincs jó tanár nélkül”

Decemberre elkészülhet az új nemzeti alaptanterv végleges koncepciója

Az egyik legfontosabb kérdés a pedagógusképzés korszerűsítése, a pedagógus-továbbképzés, illetve az oktatás módszertanának átalakítása, hiszen „jó iskola, jó oktatás nincsen jó tanár nélkül” – mondta tegnap Palkovics László a Debreceni Egyetemen, a középiskolai igazgatók és osztályfőnökök fórumán.

 Az oktatásért felelős államtitkár szerint a legjobb képzést nem a magáncégek biztosítják, így 2018-tól a továbbképzés az egyetemekhez kerül, s azok kapják meg annak költségét is, tizennégy-tizenöt milliárd forintot. „A tanároknak nem kell fizetniük, csak annyit kell eldönteniük, adott iskolában mire van szükségük, így a számukra megfelelő képzést kapják majd az egyetemen” – közölte az államtitkár.

A tanárok és a diákok túlterheltségével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy „az iskola autonóm intézmény, amivel lehet, sőt szükséges élni, vagyis „lehet változtatni, csak a pedagógusoknak vállalniuk kell a döntést, hogy mit tanítanak és mit nem”. Hozzáfűzte, az új nemzeti alaptanterv koncepciója november végére, december elejére készül el.