Belföld

Huszonhatezer delegált vesz részt a választási bizottságok munkájában

A hét végéig várhatóan még emelkedni fog a regisztrált küldöttek száma

Több mint 26 ezer delegáltat rögzítettek hétfő reggelig a választási irodák az informatikai rendszerben, vagyis ennyien már biztos részt vesznek az április 8-ai választáson a választási bizottságok munkájában. Négy évvel ezelőtt 41 ezer delegált vett részt a választás lebonyolításában. Delegáltakat pénteken 16 óráig lehetett bejelenteni a választási irodák vezetőinél.

Az NVI hétfői adatai szerint 26 089 delegáltat jelentettek be az ország 10 286 szavazatszámláló bizottságába a választáson induló pártok, országos nemzetiségi önkormányzatok és független jelöltek. 

A legtöbb, 14 190 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, a második legtöbbet, 6696-ot pedig a Jobbik. Az MSZP-Párbeszéd 4106, a DK 1741, az LMP 288, az Együtt 167, a független jelöltek 119 delegáltat jelentettek be. A többieknek száznál kevesebb delegáltjuk van: Magyarországi Cigánypártnak 94, a Momentum Mozgalomnak 27, a magyar Munkáspártnak 15, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 14, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának 12, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 5, a Magyar Igazság és Élet Pártjának és a Tenni Akarás Mozgalomnak 4-4, az Egyenlőség Roma Pártnak, a Lendülettel Magyarországértnak és a Modern Magyarország Mozgalomnak 2-2. 

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba 335 delegáltat jelentettek be az NVI hétfői adatai szerint, ebből 88-at a Fidesz-KDNP, 77-et a Jobbik, 50-et az MSZP-Párbeszéd, 47-et az LMP, 35-öt a DK, 16-ot a Magyar Munkáspárt, 9-et az Együtt, 3-3-at a független jelöltek, valamint a Momentum Mozgalom, 2-2-t a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyarországi Cigánypárt, 1-1-et pedig a Lendülettel Magyarországért, az Összefogás Párt, valamint az Új Magyar Front Mozgalom Párt. 

Az NVI nyilvántartásában szereplő delegáltak száma még várhatóan a hét végéig emelkedni fog, ahogyan a helyi választási irodák rögzítik a határidőig bejelentetteket.