Belföld

Hoppál Péter: Álljunk ki közös értékeinkért

Varga István a kanadai magyar közösség érdekében végzett munkájáért az Arany Érdemkereszt Polgári Fokozatát vehette át

"Idén úgy ünnepelhetjük államalapításunk 1017. évét, hogy Európa káoszának kellős közepén Magyarország erős ország, mi, magyarok pedig erős nemzet vagyunk. Hosszú, következetes építkezés, a magyarok munkája és az új nemzetpolitika eredménye ez, amelynek gyümölcse a következő időszak jutalma lehet" - mondta a magyar államalapítás ünnepének alkalmából dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Torontói Magyar Ház megemlékezésén. Az eseményen Varga István a kanadai magyar közösség érdekében végzett munkájáért az Arany Érdemkereszt Polgári Fokozatát vehette át.

Varga István a magyar kultúra, hagyományok ápolásáért, megőrzéséért és a torontói magyar közösségben, a Torontói Szent Erzsébet Katolikus közösségben, valamint a Kanadai Magyar Kultúrközpontban végzett, több évtizedes, odaadó és önzetlen munkájáért részesült a kitüntetésben.

Az államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: Géza fejedelem és Szent István király ezer esztendeje a nyugati kereszténység útját választotta, amely egyszerre jelentette a fejlődést, de a függetlenséget is. Az elmúlt néhány évben Magyarország ismét válaszút elé érkezett: alkalmazkodunk-e a ránk erőszakolni kívánt politikai kultúrához, vagy szövetségeseket szerzünk, és megvédjük saját értékrendünket és kultúránkat. 

 Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely megvédi nemzetét, annak identitását, kultúráját, országa erejét és függetlenségét - jelentette ki Hoppál Péter. A következő évek Magyarországon arról szólnak, folytatódik-e a fejlődés és a következetes önvédelem politikája, ahol minden magyar ember élvezheti a magyar állam nyújtotta biztonságot és támogatást, vagy elszabadulnak a rombolást elősegítő erők, és hosszútávon elveszejtjük kultúránkat, keresztény identitásunkat - fogalmazott.

"Álljunk ki közös értékeinkért, merítsünk erőt a Kárpát-medencei és diaszpóra-magyarok összefogásából, mondjunk igent a gyermekekre, a megmaradásra, a jövőre, a magyar anyanyelvre és kulturális, keresztény identitásunkra!" - zárta beszédét az államtitkár.

Az ünnepi eseményen részt vett Szenthe Anna, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke, Balla Sándor elnökhelyettes, Ábrahám Tibor, a Diaszpóra Tanács kanadai társelnöke és Vass Zoltán torontói református lelkész. Közreműködött a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara Pap Tamás karnagy vezetésével.