Belföld

Hetvennégy országból érkeztek hazánkba illegális határátlépők

Csaknem kétszer többen vallják magukat szírnek

Mintegy ötven százalékkal emelkedett júliustól augusztusig a hazánkba érkező és menedéket kérő illegális bevándorlók száma – derül ki az adatokból. Júliusban hetvennégy országból összesen 31 287-en, augusztusban hetvennégy országból már 47 094-en nyújtottak be kérelmet.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a hazánkon keresztülzúdulók hetvennégy – nyolc európai, harmincnyolc afrikai, öt amerikai, huszonkét ázsiai és egy óceániai – országból érkeztek. Csaknem hatszáz ember ismeretlen állampolgárságúként szerepel a nyilvántartásban. Alig egy hónappal korábban, júliusban hetven ország állampolgárai jelentek meg rövid időre Magyarországon: nyolc európai, harminchat afrikai, négy amerikai és huszonkét ázsiai országból jöttek, 271 ember állampolgársága ismeretlen volt.

A hivatal összesítéséből kiderül, hogy az év elején tapasztaltakhoz képest elenyésző mértékben, de a koszovóiak továbbra is próbálkoznak a nemzetközi védelem megszerzésével hazánkban: júliusban száznegyvenegyen, augusztusban pedig százhatvanan nyújtottak be kérelmet. A menedékkérők állampolgárság szerinti megoszlását vizsgálva kiderül, a balkáni útvonalon megindultak a kameruniak is (júliusban 102-en, augusz­tusban 141-en), a nigériaiak és a szenegáliak száma pedig augusztusban megduplázódott. Ezzel szemben a júliusi nagy mozgás után a Kongói Köztársaságból, az Egyenlítői Guineából és a Szudánból indulók augusztusban másfelé vették az irányt.

Az érkezők közül legtöbben szíriai­nak vallották magukat: júliusban 12 475-en, augusztusban már 23 130-an érkeztek. Tömegesen jöttek Afganisztánból is júliusban 10 151, augusztusban 10 437 embert regisztráltak. Kimagasló számban, júliusban 3822-en, augusztusban pedig 6136-an érkeztek Pakisztánból, iraki állampolgárt júliusban 1412-t, augusztusban 2267-et vettek nyilvántartásba. Egy hónap alatt a bangladesiek száma a két és félszeresére, az irakiaké egyharmadával, a pakisztániaké hatvankét százalékkal emelkedett, a magukat szíriainak vallók száma pedig megduplázódott.


Röviden
Kevesen maradnak a befogadóállomáson

- Pénteken 7215 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar hatóságok, míg szombaton 7907 migránst fogtak el a rendőrök – közölte az ORFK. A rendőrség összesítése szerint január elseje óta Magyarország schengeni külső hatá­rain 349 840 emberrel szemben intézkedtek. Az ORFK kitért arra is, hogy a határzárral védett szerb-magyar határszakaszon szeptember 15. óta 674 ember ellen indítottak büntetőeljárást.

- Alacsony a magyarországi befogadóállomások kihasználtsága – közölte Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója az M1 csatornán. Jelenleg a nyitott befogadóállomásokon 612-en vannak – tette hozzá. Tájékoztatása szerint ebben az évben 176308-an folyamodtak menedékért, de az érintettek jellemzően nem várják meg az eljárások végét, hanem Nyugatra távoznak.

- A jelenlegi európai jogrendszer katalizálja az illegális bevándorlást Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint. Az elemző az M1 csatornán kifejtette: a jogrendszer azt üzeni a menekülteknek és gazdasági bevándorlóknak, hogy akkor van lehetőségük Európában új életet kezdeni, ha átvágnak a határokon, lehetőleg nem együttműködve útközben a hatóságokkal, mert akkor ott kellene menekültstátust kérniük. Ezért az emberek „elcsempészik magukat” oda, ahol új életet akarnak kezdeni, hiszen „ha valaki német menekült akar lenni, akkor először el kell jutnia Németországba”. Ez Orbán Balázs szerint teljesen abszurd szituációt eredményez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom