Belföld

Hátrányos helyzetű gyerekeket segítő programot indít az Emmi

A tárca megakadályozná a veszélyeztetettség kialakulását

Hátrányos helyzetű gyerekeknek és az őket nevelő családoknak gyerekesély program indul, amelynek célja, hogy megakadályozza a veszélyeztetettség kialakulását és a gyerek kiemelését a családból - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Czibere Károly az Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása elnevezésű projekt nyitókonferenciája előtt tartott sajtótájékoztatón kiemelte, a programban 31 hátrányos helyzetű térségben építenek ki olyan szolgáltatásokat, amelyek valódi segítséget jelentenek.

Közölte, a mintegy 24 milliárdos programnak három eleme van. 15 milliárd forintra pályázhatnak a járási gyermekjóléti központok, amelyek pontosan tudják, hány hátrányos helyzetű gyerek él a térségben és nekik milyen szükségleteik vannak. Ezt kiegészíti egy 5,5 milliárdos infrastruktúra-fejlesztési pályázat, amiből például játszótereket, közösségi házakat lehet létrehozni.

A tárca pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Központjával együttműködve biztosítja a program koordinációját, hogy mind a 31 járásban ugyanolyan módszertannal és megközelítéssel valósuljanak meg a programok - ismertette a részleteket Czibere Károly.

Az államtitkár kiemelte, a gyerekeknek biztosítani kell minden olyan szolgáltatást, amely testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésüket segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy anyagi, jövedelmi okok miatt ne kelljen kiemelni gyereket a családból.

Ilyen szolgáltatás például a Biztos Kezdet Gyerekház, amely három év alatti gyerekeknek és szüleiknek nyújt segítséget, valamint a tanoda program, amely iskolaidő után szakemberek segítségével biztosít foglalkoztatást a gyerekeknek - mondta az államtitkár.

Czibere Károly hangsúlyozta a gyermekek körül dolgozó szociális szakemberek, pedagógusok, védőnők, orvosok szoros együttműködésének fontosságát és azt, hogy a családokat be kell vonni a programokba, érdekeltté kell tenni őket bennük.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta, majdnem 800 településre terjed ki a program, amelynek nagy előnye, hogy öt évre szól. Korábban ennél jóval rövidebb időszakra lehetett csak tervezni - jegyezte meg.
Szólt arról, hogy jelenleg körülbelül száz olyan település van az országban, ahol nagyon kilátástalan a helyzet, de tapasztalataik szerint az önkormányzatok fejlődnek, és egyre jobban használják ki a lehetőségeket.