Belföld

Harminc százalékos béremelés várható a közigazgatásban

Újabb lépés Magyarország versenyképességének javítása érdekében

Jelentősen javul a közigazgatásban dolgozók, azon belül kiemelten a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselők anyagi megbecsülése. 

Megkezdődött az egyeztetés a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők béremelését megalapozó törvénytervezetről - írja az Origo.

Ennek értelmében a jövőben csökkenne a bürokrácia és még hatékonyabbá válna a kormányzati munka, a központi közigazgatásban csak annyian dolgoznának, mint ahány emberre valóban szükség van. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőne a kormánytisztviselők bérezése, 2019-ben átlagosan 30%-kal.

A kormány alapvető célja, hogy a közszolgálatot és a családi életet a lehető legjobban össze lehessen egyeztetni, speciális jogosultságokat, kedvezményeket és támogatásokat adnánakA javaslat külön fejezetet szentel a gyermeket nevelő és családot alapító kormánytisztviselőknek, ezzel is érvényesítve a kormány általános családbarát politikáját - írja a portál.

A törvénytervezet megteremti a megfelelő jogi kereteket a bürokráciacsökkentéshez és a kormányzati létszámgazdálkodáshoz, emellett felhatalmazza a kormányt az igazgatási szerv alaplétszámának és az álláshelyeknek a meghatározására arra, hogy rendeletben szabályozza az álláshely betöltéséhez szükséges szakmai és képesítési követelményeket.

A javaslat emellett rögzíti a kormányzati igazgatási szervek és a kormányzati igazgatásban alkalmazható tisztségviselők típusait, és azok tevékenységének irányításért felelős vezetőket. Rögzíti a kormány működési kereteit, valamint kiterjed a kormányzati főhivatalok és a központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.

A tervezetet a közigazgatási érdekvédelmi szervezetek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) keretében véleményezhetik, majd azt követően kerül az Országgyűlés elé.