Belföld

Hárman versengenek az LMP társelnöki pozíciójáért

Keresztes László Lóránt: Az alapszabály-módosítás egyik célja az, hogy vidéki alapszervezeteket is létre tudjunk hozni

Október 20-án tartja következő kongresszusát az LMP, ahol megválasztják a párt női társelnökét. Keresztes László Lóránt jelenlegi társelnök lapunk kérdésére elmondta, egy teljesen új alapszabály kidolgozása is folyik, amelyet januárban fogadhatnak el.

Demeter Márta 20180924
Demeter Márta, „a párt egyik arca” (Fotó: MH)

Női társelnököt választ október 20-i kongresszusán az LMP, miután Szél Bernadett, akit a párt etikai bizottsága eltiltott a tisztségek viselésétől, lemondott a posztról. Információink szerint három esélyes jelölt van a társelnöki pozícióra, Demeter Márta, Lengyel Szilvia és Hajdu Mária.

Demeter Márta politológus, az LMP parlamenti frakciójának tagja. Esélyeit növeli, hogy hármuk közül ő a legismertebb, a párt egyik „arcának számít”. Ellene szól viszont, hogy ő a legfiatalabb, talán a legkevésbé tapasztalt, és múltja miatt eleinte nehezen fogadták el az LMP-ben. A képviselőnő ugyanis 2014-ben az MSZP tagjaként került be a parlamentbe, majd 2017 januárjában kilépett a pártból, szeptemberben pedig már az LMP frakciójának tagja lett. Az idei áprilisi választáson már az LMP listájáról került be a parlamentbe, a pártba azonban csak nyáron, harmadik próbálkozásra vették fel, jelenleg az LMP frakcióvezető-helyettese.

A társelnöki pozíció másik várományosa Lengyel Szilvia agrármérnök, mérnöktanár, környezetvédelmi szakember. Az LMP alapító tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, 2012 és 2014 között országgyűlési képviselő.

A harmadik aspiráns Hajdu Mária, aki nyelvtanárként dolgozik, az LMP alapító tagja, 2014-től a párt XII. kerületi önkormányzati képviselője, az LMP pénzügyi bizottságának elnöke, valamint a tulajdonosi és városfejlesztési bizottság tagja. Országos szinten kevéssé ismert, de tapasztalt politikus, és a pártban is fontos szerepet tölt be.

A társelnöki tisztségre október tizedikéig lehet jelöltet állítani, úgy tudjuk mindhárom politikust indítani fogják a posztért. Keresztes László Lóránt, az LMP férfi társelnöke lapunk kérdésére, mindhármukat alkalmas jelöltnek nevezte. Elmondta azt is, hogy a kongresszuson több ponton módosítják majd a párt alapszabályát, elsősorban azért, hogy lehetővé tegyék a vidéki alapszervezetek létrehozását, valamint bővítsék a párt vezetésének hatásköreit. Hozzátette, hogy egy teljesen új alapszabály kidolgozása is folyik, melyet januárban fogadhatnak el.

Az Azonnali.hu-t tegnap tájékoztatta arról is, az LMP nem szavazza majd meg a Fidesz határozati javaslatát a Sargentini-jelentés elítéléséről, inkább saját javaslatot nyújt be. Eközben a párt belső informá­cióit kiszivárogtató Facebook-oldalon közzétették: az LMP-t kirúghatják az európai zöldpártból.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom