Belföld

Handó Tünde: A kormánynak is fel kell lépnie a bíróságok védelmében

Az OBH elnöke a halasi támadás miatt aggódik

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a bírósági vezetőknek és a kormányzatnak is a leghatározottabban fel kell lépnie a bíróságok védelmében.

Handó Tünde ezt szerdán Szekszárdon, a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón a kiskunhalasi ügyészséget és bíróságot ért támadásra reagálva mondta.
"Amikor Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség, ezzel kötelezettséget vállalt arra is, hogy védelmet nyújt a bíróságok számára. Azt gondolom, elérkezett az ideje annak, hogy ezt a védelmet akár jogszabály-módosításokkal is kinyilvánítsa a magyar törvényhozás" - jelentette ki. Minden verbális erőszakban megvan a lehetőség, hogy fizikai erőszakká alakuljon - jegyezte meg.
Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania a bíróságoknak - fűzte hozzá.
Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács tagja utalt arra, hogy 1990-ig a közvádas bűncselekmény volt a bíróságok megsértése, addig nem a bíróknak kellett magánvádlóként fellépniük. "Rossz üzenetnek tartom, ha megengedjük, hogy bárki mocskolhassa a bírákat, ügyészeket, mert kiszabadul a szellem a palackból" - fogalmazott.
Felidézte, hogy a kiskunhalasi ügyészség és járásbíróság épületébe szerda reggel egy férfi gépfegyverrel ment be, dulakodott a biztonsági őrökkel, és több lövést leadott az épület folyosóján. Az OBH tagja szerint a támadó egy olyan ügyfél volt, aki többször panaszkodott, de eddig csak nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a bíróságot, amely mindig udvariasan válaszolt neki.
"Egyre több olyan ügyfél van, aki úgy gondolja, hogy a bírókba bele szabad rúgni" - mondta Bicskei Ferenc.