Belföld

„Haláltusáját vívja az MSZP”

Hétértékelő. Toroczkai László és Dúró Dóra távozásával egyetlen olyan karizmatikus politikus sem maradt, aki karakteressé és médiaképessé tudná tenni a Jobbikot – véli Deák Dániel

Az olimpiaellenes propagandával a magyar közéletbe egy éve berobbanó liberális formációt, a régi balliberális pártokhoz hasonlóan, hatalmi harcok és törésvonalak tucatjai feszítik szét – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a Momentum vasárnapi kongresszsusa kapcsán. Az MSZP-ről pedig kijelentette, hogy mint „márkanév” teljes mértékben lejáratódott, a jövője is kétségessé vált.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az ellenzéki pártok George Soros szolgálatában állnak. Ennek egyik jele, hogy már előre jelezték, nem fogják támogatni az illegális bevándorlás szervezését megakadályozó Stop Soros törvénycsomagot – mondta a múlt hét történései kapcsán Deák Dániel politológus. A Figyelő főmunkatársa hozzátette, a Jobbik képviselői szemmel láthatóan ürügyet keresnek arra, hogy nemet mondhassanak a bevándorláspolitikai szigorításokra. Teszik mindezt úgy, hogy a társadalomban párthovatartozástól függetlenül nemzeti konszenzus van az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Deák szerint ez a legfőbb oka, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága tovább csökkent a választások óta, a választók ugyanis büntetik a nemzeti érdekekkel szembe helyezkedő politikusokat. Amíg ezek a politikusok nem ismerik fel, hogy nem abból áll az ellenzéki politizálás, hogy mindent tagadni kell, amit a kormány mond, addig ebben nem is lesz változás, népszerűségük tovább fog csökkenni – vélekedett

Az elemző kiemelte, az ellenzék válsága sokkal komolyabb, mint az eddigiek. Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalícióján kívül nincsen olyan párt, amelyik egységet mutatna a választóknak. Ezt ki is használja a volt miniszterelnök – fogalmazott –, előállítva ezzel azt az ellenzék számára a lehető legrosszabb helyzetet, hogy a legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb magyarországi politikus lett az ellenzék legkarizmatikusabb és leghangosabb vezetője.

A Jobbik kapcsán a politológus azt mondta, gyakorlatilag saját magát számolja fel. Toroczkai László és Dúró Dóra távozásával egyetlen olyan karizmatikus politikus sem maradt, aki karakteressé és médiaképessé tudná tenni a pártot – jelentette ki. Hozzátette: Sneider Tamás nem lesz képes arra, hogy kikormányozza a jelenlegi válságból a Jobbikot, vezetésével csupán hosszan tartó agonizálásra számíthat a párt. A Toroczkai-féle zászlóbontás hatására Deák Dániel szerint újabb politikusok távozhatnak, ami tovább gyengíti az így is komoly bajban lévő, identitását vesztett Jobbikot.

Hasonló problémákkal küzd a haláltusáját vívó MSZP is – magyarázta a politológus. Bárki lesz ugyanis a vezetési válságba sodródott párt új elnöke, a belső megosztottság és az MSZP mint „márkanév” teljes mértékű lejáratódása okán nincs jövő a párt előtt. Ennek szinte az összes elnökjelölt a tudatában van – mutatott rá. Ezért beszélnek arról, hogy vagy megszüntetnék a pártot, és egy újat hoznának létre, vagy arról, hogy valamilyen új pártszövetséget gründolnának Gyurcsány Ferenccel közösen. Jól mutatja a párt reménytelenségét, hogy a mostani felhozatalból az egyszer már megbukott Mesterházy Attila tudná leginkább egyben tartani a szocialistákat.

A politikai elemző a Momentum vasárnapi kongresszusa kapcsán úgy fogalmazott: sokan azt remélték a balliberális oldalon, hogy a régi, hagyományos pártok helyett majd az új generáció elhozza a megváltást. Ugyanakkor – fogalmazott – a Momentum rácáfolt ezekre a várakozásokra. Az olimpiaellenes propagandával a magyar közéletbe egy éve berobbanó liberális formációt a régi balliberális pártokhoz hasonlóan hatalmi harcok és törésvonalak tucatjai feszítik szét. Ezt bizonyítja az is, hogy a hétvégi tisztújításon a küldöttek rendkívül sok, három elnökjelölt és futballcsapatnyi elnökségi tagjelölt közül választották meg a párt ötfős elnökségét, valamint, hogy a győztes Fekete-Győr András csupán a küldöttek szavazatainak 56 százalékát kapta meg. A törpepárton belül rengeteg irányzat alakult, amely teljesen másként képzeli el a párt jövőjét.

Ilyen állapotban még az országgyűlési választásnál is nagyobb pofonra számíthat az ellenzék az EP-választáson – mondta Deák –, ráadásul másfél éven belül itt a pártok hálózatépítése szempontjából rendkívül fontos önkormányzati választás is.