Belföld

Hadházy, a „mártír”

A Sallai R. Benedek és a volt társelnök közötti, tettlegességig fajuló összetűzésről készült hanganyag kiszivárogtatása miatt is fegyelmi eljárást indít az LMP

Két héten belül meghozhatja a végső döntést az LMP új etikai bizottsága a párt egymás után kirobbanó botrányai miatt indult fegyelmi ügyekben. Kiszelly Zoltán politológus szerint Hadházy Ákos volt társelnök – aki a pártbéli tisztségviseléstől történt kétéves eltiltásának súlyosbítását kérte – saját „brandjét” építgeti, és a mártír szerepében akar tetszelegni.

Hadházy 20180530
A képviselő szerint kommunista szellemiségű az ellene hozott fegyelmi döntés (Fotó: Hegedüs Róbert)

Két héten belül megtartja alakuló ülését az LMP hét végi tisztújító kongresszusán választott tagokból álló új etikai bizottság. Informá­cióink szerint az öttagú testületben több személyi változás is történt, de például Moldován László, a bizottság korábbi elnöke továbbra is tag maradt. Az új elnököt az alakuló ülésen választják, és várha­tóan akkor döntenek az LMP sorozatos botrányai miatt indult elsőfokú fegyelmi döntésekkel kapcsolatos fellebbezésekről. Az etikai bizottság döntésével szemben a párton belül nincs, csak a bíróságon van lehetőség jogorvoslatra.

A fegyelmi bizottság kizárta Sallai R. Benedeket a pártból, mert egy másik tag tárgyalásán nekitámadt Hadházy Ákos korábbi társelnöknek, bár mint azt a szemtanú, Moldován László nyilatkozta nekünk, nem ütötte meg. Sallai fellebbezett a döntés ellen.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy egy erről szóló, titokban készült hanganyagot valaki kiszivárogtatott a sajtónak, Sallai korábbi bizalmi emberének nevével visszaélve. LMP-s forrásunk szerint nem engedték el az ügyet, továbbra is fegyelmi eljárást terveznek indítani a szivárogtatás miatt.

Hadházy Ákos ellen még a választások előtt indult fegyelmi, mert a párt vezetésének döntése ellenére önkényesen egyeztetett az MSZP-vel az összefogásról. A volt társelnököt végül két évre eltiltották minden pártbeli tisztség viselésétől. Egy másik renitens képviselőjelölt ötéves eltiltást kapott. Hadházy is fellebbezett, és a „határozat kommunista szellemisége miatt” azt kérte, eltiltását súlyosbítsák négy évre.

Hadházy előremenekül azzal, hogy súlyosbítást kér – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a volt társelnök mártírként kíván tetszelegni, akit azért büntetnek, mert tárgyalt az összefogásról. Hadházy ezzel belépőjegyet akar váltani a következő összefogási próbálkozáshoz, amiben akár az LMP-n kívül is részt venne. Bár amíg lehet, marad a pártban, de mivel az LMP-ben megakadt a karrierje, a párton kívül próbál előrébb lépni. Őt nem az LMP érdekli, azzal, hogy ismét hírbe hozza magát, szokása szerint a saját „brandjét” építi, ahogy a „korrupcióinfókkal” is tette – mondta a politológus. Tegnap Róna Péter, az LMP program­írója, pártalapítványának korábbi kuratóriumi elnöke a Klubrádióban közölte: a választás után a pártban zajló események, a kizárások és eltiltások miatt szakít a párttal.