Belföld

Gyöngyösi Márton gúnyolódott a holokauszt túlélőin

Mirkóczi Ádám korábban piros ultinak nevezte a népirtást

Nem sokkal zsidólistázós parlamenti felszólalása után a Jobbik jelenlegi elnökhelyettese-frakcióvezetője a holokauszt áldozatain gúnyolódott, és antiszemitizmusával kérkedett egy jobbikos lakossági fórumon. 

Ez a Rothok, Grünök és Weiszek igazsága? Én köszönöm szépen, nem kérek ezekből az igazságokból. Én a valódi igazságra vagyok kíváncsi, amit Gyöngyösi Mártontól fogunk meghallani, így át is adom neki a szót –  konferálta fel Kocziha Tünde, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, a néppártosodás egyik hangos támogatója a zsidólistázós felszólalásáról ismertté vált Gyöngyösit a párt békéscsabai fórumán 2013 márciusában. 

Gyöngyösi közel másfél órás beszédében azt taglalta, mely országok parlamentjeiben tiltják a kettős állampolgárságot. Közel egy órának kellett eltelnie ahhoz, hogy rákanyarodjon a megjelent jobbikos szimpatizánsok által igazából várt témákra, nevezetesen a holokausztra, a holokauszt áldozataira és a magyar kormány által bevezetett holokauszt-emlékévre - írja az Origo.

Év végén lehet ilyen sunyi dolgokat beemelni a költségvetésbe. Idén is ekkor látott napvilágot egy olyan törvényjavaslat, amelynek a címe, azoknak önök közül, akik humorérzékkel rendelkeznek, és áthallásokra különösen érzékenyek, különösen értékelni fogják. A kormányzat a föld alatti gáztározókról szóló törvénytervezetbe csempészte be azt a javaslatot, miszerint a 2013-as költségvetési tervezet ötven százalék kompenzációnövekedést biztosít a holokauszt-túlélőknek - poénkodott a mostani elnökhelyettes-frakcióvezető azon, hogy a kormányzat a gáztározókról szóló törvényben biztosított kompenzációt a holokauszt túlélőinek.

Az erről szóló videót erre a linkre kattintva tekintheti meg! 

Gyöngyösi azonban nem állt le, ezután a Raoul Wallenberg- és a holokauszt-emlékévet gyalázta. Majd a jobbikos politikus azt kezdte el fejtegetni, hogy a cionista propaganda azt sulykolja, kétféle ember létezik a magyar társadalomban, a holokauszt-túlélő és a holokausztért felelős bűnös magyar, már nemcsak gúnyolódott a hatmillió zsidó ember halálával végződő népirtáson, hanem egyenesen megalázta az áldozatokat. A következő párbeszéd hangzott el:

  • Gyöngyösi a hallgatóságnak: „Ha önök között itt esetleg lenne holokauszt-túlélő…  Nem tudom van-e (mosolyogva). Ők a szerencsések körébe tartoznak…”
  • Bekiabáló: „Mi túléltük!” (nevetve)  
  • Gyöngyösi feltartott mutatóujjal, hangos nevetés közben eltátogta, hogy mi túléltük, majd a következőket mondta: „Nagyon jó, ezt még nem hallottam, majd beépítem.”
 
 
Gyöngyösi Márton még ezután is folytatta, kifigurázta az ortodox rabbik öltözködését. Állítása szerint beszédét követően egy – Manchesterben és az Egyesült Államokban székelő – anticionista, ultraortodox zsidó szervezet  felkereste Hegedűs Lóránt református lelkészt, hogy szervezzen Budapestre egy találkozót a Jobbik vezetőivel. A megbeszélés összejött, a szélsőjobboldali pártból Vona Gábor akkori pártelnök, Gyöngyösi és Hegedűs vett részt. Ezt így kommentálta Gyöngyösi: Most el tudják képzelni, hogy ebben a helyzetben meghökkentünk egy pillanatra. Nehéz volt elképzelni azt a helyzetet, hogy bárhova megyek, akkor antiszemitáznak,most pedig olyan ortodox rabbikkal tárgyalok, akik kalap, szakáll (mutatva), pajesz, fekete-fehér fityegő, nem tudom, minek hívják. Hozzátette: "volt egy kis pikantériája" a szituációnak.


Számomra ez volt az egyetlen mentsvár, és hogyha rajtam bárki számonkéri, miért ültem le ezekkel az ortodox zsidókkal beszélgetni, akkor azt tudom mondani, hogyha Mahmúd Ahmedinezsád leült, akkor talán én is leülhetek velük – utalt Gyöngyösi Márton arra, hogy „ez a zsidó kör” jó és aktív kapcsolatot ápolt a hírhedten anticionista Mahmúd Ahmedinezsád korábbi iráni elnökkel.
 
Mint korábban megírtuk, Gyöngyösi Márton szerint minden egyes zsidó nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a politikus néhány héttel ezelőtt egy lapnak azt nyilatkozta: a Jobbik sosem volt antiszemita párt.
A Jobbik kommunikációs igazgatója és országgyűlési képviselője, Mirkóczi Ádám korábban piros ultinak nevezte a holokausztot az Országgyűlésen. A politikus az Egységben a Városért Egyesület (EVE) színeiben indul Eger polgármesteri posztjáért az őszi önkormányzati választásokon. Mirkóczi nem vállalja a jobbikos pártlogót, mégis a teljes ellenzék beállt mögé. Az MSZP, Gyurcsány pártja, a DK, a Jobbik, valamint az LMP és a Momentum is támogatja a jelöltet, pedig korábban elég erős antiszemita megnyilvánulásai voltak. „Mindig csak, mindig kizárólag, mindig csak a holokausztról van szó. Ez a mi problémánk, nem az, hogy szó van róla, hanem az, hogy semmi másról, ez olyan, mint a piros ulti, hogy mindent visz, és hogyha valaki föl meri ezt hánytorgatni, akkor ugye jönnek a negatív stigmák tömkelegei” - mondta Mirkóczi Ádám 2013-ban a parlamentben, amikor a holokauszt-túlélők életjáradékát megemelő javaslat ellen szólalt fel - idézte fel a HírTv.