Belföld

Gyanús pénzmozgások a foszladozó Jobbikban

Szabó Balázs volt választókerületi elnök szerint a tagságon és a tagság barátain keresztül kerültek bizonyos összegek támogatás címszó alatt a pártkasszába

Állok elébe, ha beperelnek – mondta lapunknak a Jobbikban történt gyanús pénzmozgások miatt feljelentést tervező volt jobbikos Szabó Balázs. A párt szekszárdi alapszervezetének volt elnöke elmondta, a Jobbik a mai napig több százezer forinttal tartozik neki.

Jobbik 20181011
Sneider (képünkön) jobbikos támogatói a tisztújítás előtt Toroczkait „mocskolták” (Fotó: Bodnár Patrícia)

A jövő héten a Legfőbb Ügyészségnél tesz feljelentést a Jobbik körüli gyanús pénzmozgások miatt a párt feloszlott szekszárdi alapszervezetének volt elnöke, Szabó Balázs. A Jobbik egykori választókerületi elnöke lapunknak elmondta, Szabó Gábor pártigazgató keze alatt kilenc regionális igazgató dolgozott, akik választókerületekhez vitték a tőle kapott pénzeket, ahol a tagságon és a tagság barátain keresztül kerültek a támogatás címszó alatt a pártkasszába. Egy alkalommal felsőbb utasításra ő is befizetett a párt számlájára háromszázötvenezer forintot. Ekkor még teljesen megbízott a Jobbik vezetésében, de később, mikor több alkalommal is rajta keresztül akartak pénzt juttatni a számlára, visszautasította ezt, és érdeklődni akart a pártvezetésnél a pénzek eredetéről, de, mint mondta, nem kapott tőlük válaszokat.

Szabó Balázs hétfőn Facebook–oldalán jelentette meg alapszervezete közleményét, melyben azt írják, „nem kívánunk a Jobbik nevű bűnszervezethez vagy bizniszpárthoz tartozni”, így feloszlatják magukat. A bejegyzésben többek között arról írt, „most vált biztossá, hogy a Lajos által csomagolt rántott hús volt Szaszi nylon zacskójában” – ezzel utalva rá, hogy Simicska Lajostól érkezhetett pénz Szabó Gáborhoz, a Jobbik pártigazgatójához. Ő úgy reagált, ha a szekszárdi politikus ilyen kijelentéseket tett, nincs más lehetősége, mint jogi úton elégtételt venni, Mirkóczki Ádám szóvivő pedig a Hír TV-nek azt mondta, nem pénzelte a pártot Simicska Lajos, Szabó Balázs pedig hazudik, és ezért beperelik.

Állok elébe – reagált erre lapunknak Szabó Balázs, aki arról is beszámolt, hogy mint a hétfői közleményben írták, a tavaszi tisztújítási kampányban a Jobbik vezetése nemtelen eszközökkel próbálta lejáratni a jelenlegi elnökkel Snei­der Tamással szemben induló Toroczkai Lászlót. Példaként említette, hogy a választókerületeket többször felhívták, és telefonon mocskolták Toroczkait, a kongresszuson pedig Vona Gábor leköszönő elnök búcsúbeszédében egyértelműen Sneider mellett kampányolt. Felidézte azt is, hogy ha bármely tagszervezetről vagy tagról azt gyanították, hogy Toroczkait támogatja, „azoknál azonnal elzárták a pénzcsapokat”. Hangsúlyozta, nyíltan vállalja, hogy ő is Toroczkai mellett állt, akivel baráti a kapcsolata, ezt sejtették is róla, és egy idő után sem a sajtófőnökként végzett munkájáért járó juttatásokat, sem az útelszámolásait, sem a saját pénzéből állt alapszervezeti költségek ellentételezését nem kapta meg. Így a Jobbik a mai napig több százezer forinttal tartozik neki. Elmondta azt is, hogy egyelőre független képviselőként folytatja az önkormányzati munkáját.

Az alapszervezet hétfői közleményében azt is leírták, hogy a Jobbik Ifjúsági tagozata (IT) egy „spiclit léptetett be” az alapszervezetükbe, akit a tagokról és munkájukról, sőt a magánéletükről szóló jelentések írásával bíztak meg, és úgy értesültek, hogy minden választókerületben voltak ilyen feladattal megbízott IT-tagok, „azaz kvázi, egy besúgó hálózatként működtek”. A hozzájuk került sms- és e-mail-forgalom alapján, Farkas Gergely, az IT-elnöke kapta a jelentéseket. Farkasról a közelmúltban került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen többek közt Z. Kárpát Dániel képviselővel beszélget arról, hogy milyen módszerekkel járassák le Toroczkai Lászlót, és mivel ellensúlyozzák a pártból való kilépési hullám híreit. Szabó korábban arról is beszámolt, hogy Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató megtiltották neki, hogy a volt LMP–s Had­házy Ákos korrupciógyanús ügyeiben nyomozzon.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom