Belföld

Gulyás Gergely: Az orvosok és ápolók is a forradalom hősei voltak

Megemlékezés volt a Szent Imre Kórházban

Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak - mondta a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen.

Gulyás Gergely kiemelte, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak az ország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a mentőautókban és a kórházakban küzdöttek a forradalmárok életéért. 
"Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és a megfelelő eszközök hiánya mellett hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással" - mondta, egyúttal megemlékezve a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is, akinek elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni.

A politikus beszédében méltatta a magyar fiatalokat is, akik "a történelem során nem egyszer jártak élen az egész nemzet sorsának alakításában", mivel "nehezen tűrik a zsarnokságot, a megszállást, az alávetettséget".

A frakcióvezető kijelentette, 1956-ban a magyar nemzet megelégelte, hogy a szovjet birodalom vezetői és magyar helytartói romba döntik az országot és rettegésben tartják a magyarokat, ezért az egyik legtisztább forradalommal mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásból.

A megemlékezés végén virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a kórház kertjében felállított kopjafánál, majd levetítették a Látlelet egy kórházról - Tétényi-1956 című dokumentumfilmet.