Belföld

Gőgös Zoltán: Több listát már nem bírunk el!

Komolytalan információnak nevezte az MSZP elnökhelyettese, hogy pártja Szombathelyen az adócsalás gyanújával előzetesben lévő Czeglédy Csabát indítaná saját jelöltjeként

Sajtó-helyreigazítási pereket indít az MSZP vezérkara annak érdekében, hogy megcáfolják, őket „kilóra megvette volna a Fidesz” – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Cáfolta azt is, hogy Szombathelyen az előzetesben lévő Czeglédy Csaba lenne a jelöltjük.

Gőgös Zoltán 20180131
Nem zárta ki annak lehetőségét Gőgös Zoltán (képünkön), hogy csatlakozik Molnár Zsolt párttársához, és levélben kéri számon Soros Györgyöt (Fotó: MH)

A jogászaink azt tanácsolták, kezdeményezzünk valamennyi olyan sajtóorgánummal szemben helyreigazítási pert, ahol azt állították, hogy a Fidesz megvásárolta az MSZP-t, ilyet ugyanis nem állított Soros György a hivatkozott davosi világgazdasági fórumon – mondta lapunknak Gőgös Zoltán. Az MSZP elnökhelyettese szerint ugyanis az amerikai milliárdos szociáldemokrata pártról beszél, amiből több is van Magyarországon, de az MSZP nevét ki sem ejtette a száján. Egy helyreigazítási perben – fogalmazott Gőgös – mindenkinek lehetősége van a bizonyítékai előterjesztésére, vagy ha félreértelmezte Soros György szavait, arra is, hogy bocsánatot kérjen a tévedéséért – tette hozzá. Gőgös hétfőn az ATV-ben még annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy csatlakozik párttársa, Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szocialista elnökének Soroshoz intézett leveléhez, s számon kéri azt a bizonyítékot, amely szerint például őt „kilóra megvette a Fidesz”.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője egyébként tegnap az ATV-ben azt mondta, Soros a Botka-időszakról beszélhetett, amikor augusztusban még a szocialistákat okolták azért, hogy nem jött létre a megállapodás az ellenzéki pártok együttműködését illetően, ma már azonban éppen ők azok, akik szorgalmazzák a demokratikus pártok teljes körű összefogását a Fidesz-rezsim leváltása érdekében. Ennek kapcsán Gőgös lapunknak megjegyezte, több pártot is el kell hogy gondolkoztasson huszonhat értelmiségi hétfőn írt nyílt levele, amelyben szorgalmazzák, hogy valamennyi választókerületben csupán egy jelölt álljon szemben a Fideszével.

Felvetésünkre, hogy az MSZP és a Párbeszéd között megkötött választási együttműködés óta egyetlen párt sem csatlakozott a közös listáról, illetve Karácsony Gergely személyében a közös miniszterelnök-jelöltről szóló felhíváshoz, Gőgös úgy reagált, hogy elvben február közepéig van még erre lehetőség. Ám ő úgy látja, több listát már nem bír el a demokratikus pártok együttműködése. Ezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy úgy tűnik, sem a DK, sem pedig az LMP nem tágít attól, hogy saját önálló listával vegyen részt a választáson. A Magyar Időknek azt az értesülését, hogy Szombathelyen az MSZP azt a Czeglédy Csabát indítja, aki adócsalás gyanújával előzetes letartóztatásban van, Gőgös cáfolta. Úgy fogalmazott, „ne komolytalankodjunk”, a szocialisták jelöltje Nemény András lesz a Vas megyei választókörzetben.


Tizenegy százalékos szövetség

A Magyar Liberális Párt, az MSZP és a Párbeszéd nem fogja megengedni, hogy Magyarországon felszámolják az önkormányzati rendszert – jelentette ki tegnap Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke. Szerinte a Fidesz arra készül, hogy a választás után felszámolja az önkormányzatiság maradékát: a helyi önkormányzatokat megfosztanák autonómiájuktól, és kormányzati befolyás alá vonnák őket. Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közölte, a 2018-as választás egyik tétje: a magyar polgárok továbbra is saját maguk dönthetik el, ki vezeti a településeket. A Nézőpont Intézet tegnap közölt felmérése szerint a kormánypártokra a biztos szavazók körében ötvennégy százalék, a változás tegnap felvonuló szövetségére pedig összesen tizenegy százalék szavazna. Az ellenzéki politikusok totális ostobaságokat beszélnek. A mai nyilatkozatukból egy szó sem igaz, ezért kár volt összeállni – reagált közleményében a Fidesz.