Belföld

„Függetlenségünk záloga az erős identitás”

Mátyás király-emlékév

Emléküléssel nyílt meg a Mátyás király-emlékév, amelyet az uralkodó trónra lépésének ötszázhatvanadik évfordulója alkalmából hirdetettek meg. Mátyásnak rá kellett jönnie, csak magára és népére számíthat a keresztény Európa megvédésében – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Csak egy öntudatában, identitásában erős nemzet képes függetlensége megőrzésére, ma is ugyanazok a tényezők befolyásolják a helyünket Európában, mint akkor, idézte fel. Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója kiemelte: Mátyás uralkodói erényeit bizonyítja, hogy még a vele háborúzó III. Frigyessel is meg tudott egyezni a Szent Korona visszavásárlásáról, de vállalta a konfliktust az oszmánokkal akkor is, amikor Európa egy része a megegyezést kereste.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom