Belföld

Folytatódnak az egyeztetések az MTA és az innovációs tárca között

Alap- és célzott kutatások

A 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között annak az összegnek a felhasználásáról, amely az akadémiától a tárcához kerülhet át – mondta el Lovász László, a tudós testület elnöke az MTI-nek.

A költségvetési törvényjavaslat szerint az MTA negyvenmilliárd forintos alaptámogatásából huszonnyolcmilliárd forint kerülne az ITM-hez, ez az alapkutatások finanszírozását érinti. Lovász László szerint az MTA kutatóhálózata hatékonyan működik az alap- és a célzott kutatások terén is. Egyetért Palkovics László felvetésével, hogy létrejöjjön egy olyan testület az akadémiai, egyetemi és vezető ipari kutatóhelyek képviselőiből, amely meghatározná a magyar tudomány legfontosabb tennivalóit. Ugyanakkor úgy véli, konkrét kutatási területeket már ötéves távlatban is nehéz kijelölni, hiszen a tudomány nehezen megjósolható módon fejlődik. Palkovics László lapunknak korábban elmondta: legitim igénynek tartja, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsák az adófizetők pénzét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom