Belföld

Fidesz: Megnyerhető a népszavazás

„A baloldal a multik érdekeit képviseli a vasárnapi zárva tartás kapcsán”

A Fidesz beleállna a vasárnapi pihenőnap miatt kiírt népszavazási kampányba, szerintük egyértelműen megnyerhető a vita. Azért is nyitottak erre, mert a hazai baloldallal szemben újra képviselhetnék a baloldali álláspontot. A Nemzeti Választási Bizottság eddig elutasította a népszavazási kérdéseket.

Érdekeltek vagyunk a vitában, öröm lesz fórumokat tartani a családok együttléte és a dolgozók szabadidejének bővítése mellett. Egyértelműen megnyerhető egy, a vasárnapi pihenőnap miatt kezdeményezett népszavazás – tudtuk meg egy kormányzati forrástól. A Fideszben azért is tartják jó dolognak a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, mert ezzel újra a baloldali pozíciót tudják elfoglalni, ugyanúgy, ahogy a 2008-as szociális népszavazáskor, a kormányzati rezsicsökkentéskor, a bankokat terhelő különadók bevezetésekor, vagy a pénzintézetek elszámoltatása során. Szerintük a baloldal a népszavazási kampányban a multik érdekeit fogja képviselni a munkavállalókkal szemben. Egy másik képviselő úgy foglalta össze ezt, hogy „a baloldal ismét a saját szavazói érdekei ellen fog kampányolni”. Kifejtette, Franciaországban és Olaszországban épp a baloldali pártok és a szakszervezetek érvelnek a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) december 23-án elutasította Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) december 18-án benyújtott „Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?” kérdését. Ez a döntés azonban még nem emelkedett jogerőre, miközben januárban az Összefogás Párt, a Demokratikus Koalíció (DK), illetve a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével közösen ugyanebben a tárgykörben újabb népszavazási kérdéseket nyújtott be. Csakhogy a törvényi szabályozás alapján az NVI-nek nincs más lehetősége, mint hogy a jogerős döntés megszületéséig minden, ugyanabban a tárgykörben benyújtott indítványt elutasítson. Miután ez a döntés meglesz, a most elutasított kérdéseket újra be lehet majd nyújtani. A DK azonban türelmetlen, tegnap azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy ennek ellenére lehessen népszavazást tartani. Ez jogi nonszensznek tűnik, hiszen aláírásokat a korábbi szabályozás szerint is csak a népszavazási kérdés elfogadása után lehetett gyűjteni.

Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) majd átengedi valamelyik kérdést, a népszavazás kiírásához kétszázezer érvényes aláírásra van szükség. Ha ez megvan, az Országgyűlésnek harminc napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az érvényes aláírások száma száz- és kétszázezer között van, az Országgyűlés dönthet a népszavazás kiírásáról. A voksolás akkor lesz érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott. Eredményes akkor lehet a népszavazás, ha az érvényes szavazatok több mint fele azonos választ tartalmaz.