Belföld

Fidesz: A baloldal ma is a magyar érdekek ellen harcol

A kormány kiáll a nemzeti vagyon védelme mellett

"Szemben a bukott baloldali kispártokkal, amelyek mindent, ami csak mozgatható volt, kiárusítottak, a Fidesz-kormány a nemzeti vagyon védelméért és visszaszerzéséért dolgozik" - így reagált a nagyobbik kormánypárt csütörtökön az MSZP frakcióvezető-helyettesének nyilatkozatára az E.ON gáztározóinak megvásárlásával kapcsolatban.

MSZP: A kormányfő 600 milliárdot "égetett el"

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "lebukott", hiszen a napokban nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy "közel 600 milliárd forintot égetett el" az E.ON gáztározóinak megvásárlásával.

Tóth Bertalan, az MSZP-frakcióvezető-helyettese szerint beigazolódott korábbi gyanújuk arról, hogy a miniszterelnök egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON vezetőivel, amely konkrét összegeket és ütemtervet tartalmazott, de a gáztározókra vonatkozó adatokat csak a vásárlás után ismerheti meg a kormány. A politikus ezt ahhoz hasonlította, mintha a kabinet a motorháztető felnyitása nélkül vett volna egy használt autót, amelyről a vásárlás után kiderül, nincs motorja. Tóth Bertalan szerint beigazolódott az is, hogy a villamosművek a piaci árnál magasabban vásárolta meg az E.ON gáztározóit. 

Az ügyben a DK is feljelentést kíván tenni hűtlen kezelés gyanúja miatt. A párt szerint a hanyag döntéssel szavai szerint több száz milliárd forintos kár keletkezett, amiért azoknak akik a döntést meghozták, felelniük kell.

Az MSZP ezért annak kivizsgálását kéri Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy az elmúlt évben mennyi pénzébe került az adófizetőknek az ügylet, továbbá tervez-e felelősségre vonást a villamosműveknél és a vagyonkezelőnél.

A politikus emlékeztetett, az MSZP korábban büntetőfeljelentést is tett az ügyben, amelyet a rendőrség vizsgálat nélkül elutasított az azóta nyilvánosságra került, akkor még üzleti titokként kezelt adatokra hivatkozva. Tóth Bertalan tájékoztatása szerint most megvizsgálják, ismét feljelentést tegyenek-e az Együtt-PM-hez hasonlóan, valamint egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is tervezik és az Európai Bizottságot is tájákoztatni kívánják tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

    

gáz_lead