Belföld

Fennáll a migrációs nyomás az európai határoknál

Kovács Zoltán mértékadó becslésnek nevezte, hogy 70 ezer migráns lehet úton a Balkánon

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint fennáll az illegális migrációs nyomás az európai határoknál, bár vannak egyre hatékonyabb lépések bizonyos tagállamok részéről ezzel szemben.

Kovács Zoltánt az M1 aktuális csatornán csütörtök este arról kérdezték, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán sajtótájékoztatón közölte: Magyarország megerősítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak.

A kormányszóvivő mértékadó becslésnek nevezte, hogy 70 ezer migráns lehet úton a Balkánon. Hozzátette: a rossz idő beköszönte előtt, ha nagyobb tömeg zsúfolódik össze, inkább bekövetkeznek azok az események, mint a bosnyák-horvát határon, ahol migránsok csaptak össze rendőrökkel szerdán.

Hangsúlyozta: Magyarország megerősíti a rendőri és határvadász jelenlétet a magyar-horvát határszakaszon, valamint felajánlották segítségüket a bosnyák és a horvát szerveknek. Macedóniában és Szerbiában is vannak magyar rendőrök olyan határszakaszokon, ahol sok migráns jelenik meg - tette hozzá.