Belföld

Fegyelmi eljárásokat indít az ELTE a gólyatábori erőszak miatt

Öt embert kirúghatnak az egyetemről

Az ELTE rektora kari szinten fegyelmi eljárásokat indít az intézmény gólyatáboraiban történtek miatt: több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt - derült ki az egyetem szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára a fonyódligeti és a jogász gólyatáborban történtekre kiterjedő tényfeltáró vizsgálat eredményeit ismertetve elmondta: súlyosan hibázott a tanító- és óvóképző kar hallgatói önkormányzatának vezetője, aki, noha tudott a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személy előéletéről, mégis engedélyezte jelenlétét a fonyódligeti gólyatáborban. Ellene fegyelmi eljárás indul a legsúlyosabb büntetés terhe mellett.

A két gólyatáborban közreműködő hallgatók közül összesen nyolc ellen indul fegyelmi, öt esetben lehet a következmény a hallgatói jogviszony megszűnése. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója legszögezte: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket személy szerint az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk. 

A vizsgálat megállapította, hogy a felsőévesek, mentorok a gólyatáborok ideje alatt magatartásukkal sem ösztönözhetnek elfogadhatatlan viselkedésre, "alkoholfogyasztásuk korlátozott lehet".

A főtitkár a jogász gólyatáborban történtekről elmondta: a vizsgálatba bevont szervezők, a rendező cég és az érintett elsőévesek visszajelzései (összesen majdnem kétszáz diák) egyöntetűen cáfolták, hogy a gólyatábor területén széles körben énekeltek volna obszcén dalokat. Az azonban kiderült, hogy a sajtóban is megjelent (a korábbi években íródott) dal az egyik szervezői csoport honlapján volt elérhető, s azt az egyik szervező a pályaudvari induláskor kiosztotta, s ott énekelték is. A résztvevők visszajelzései alapján azt is megállapították, hogy a gólyatáborban nem történtek olyan események, amelyek sértették volna a résztvevők ízlését, méltatlan helyzetekbe kényszerítettek volna bárkit is.

Az ELTE vezetése felszólítja a kari dékáni vezetéseket, hogy végezzenek mélyreható tényfeltárást, kellő felkészültséggel és felelősségtudattal végezik-e a hallgatói rendezvények, szervezetek vezetői a döntéshozó, forráskezelő munkájukat.A vizsgálat kiderítette, hogy a karon működő instruktori kör státusza szabályozási szempontból nem megfelelő, a hallgatók adatait illetően jogosulatlan hozzáféréssel rendelkezett, felelősségi és felügyeleti viszonyai elégtelenek. Ebben az ügyben kezdeményezik a kari felelősségek feltárását és a helyzet rendezését.
Fábri György elmondta: a legsúlyosabb büntetés terhe mellett indul fegyelmi a jogi kar instruktori körének három tagjával szemben az egyetemi hallgatói jogállással összeegyezhetetlen magatartás miatt. Fegyelmi indul továbbá az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzati vezetője, egyik vezetőségi tagja és az instruktori kör vezetőjével szemben gondatlanság miatt.

Az ELTE megismétli korábbi kezdeményezését a felsőoktatási kormányzat számára a hallgatói önkormányzatok szabályozásának rendezésére. Óvnak azonban a hangulati alapú, az egyetemi életet és a hallgatók bevonását gyengítő megoldásoktól.