Belföld

Falus Ferenc a baloldal választottja

Még pártjóváhagyásra vár az mszp, az együtt-pm és a dk fővárosi megegyezése

Az MSZP-nek a koordinált jelöltállítási megoldás elfogadása után ismét az Együtt-PM kerületi követeléseinek kell engednie, hogy legyen közös főpolgármester-jelölt – így kommentálták szocialista forrásaink, hogy mi is a mai budapesti párttanácsi ülésük feladata. A testület dönt arról, elfogadja-e Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos főpolgármester-jelöltségét, emellett a vitás kerületi kérdések rendezésére is pontot kell tenni.

falusi
Az MSZP budapesti párttanácsa kezében a döntés Falus Ferenc indulásáról (Fotó: MH)

„Falus Ferenc jelölését azért még emésztenünk kell, de jobb jelölt, mint az eddig »futtatott« Balázsovits Lajos. Támogathatónak tartottuk Karácsony Gergely indulását, de ezért olyan kompenzációt – főpolgármester-helyettesi, fővárosi cégvezetési – kértünk volna az Együtt-PM-től, amit Szigetvári Viktorék nem fogadtak volna el. Szerintünk Horváth Csaba lett volna a legjobb induló, viszont őt az Együtt-PM és a DK is elutasította. A kör így bezárult” – magyarázta szocialista forrásunk a tegnapi tárgyalások után. Hozzátette, a három párt tárgyalásai során egy csomagban szerepel a főpolgármester-jelölti és a kerületi megállapodás, így a mai budapesti párttanácsuknak sok választása nem lesz, kompromisszumra kell jutni a városrészekben az Együtt-PM-mel, a DK-val és a civilekkel. A három párt holnap nevezi meg hivatalosan a főpolgármester-jelölt személyét, illetve a budapesti megállapodásuk megkötését.

Zuglóban és a XIII. kerületben volt az elmúlt hetekben a legnagyobb vita arról, milyen arányban osszák el a képviselő-aspiránsokat. Értesüléseink szerint a XIV. kerületben az Együtt-PM – Karácsony Gergely polgármester-jelöltsége mellett – azt akarja elérni, hogy az MSZP ne az eddig tervezett tizenkét, hanem csupán nyolc egyéni jelöltet indítson. Saját indulóik száma négy lenne, a DK kettő, míg a Civil Zuglóért Egyesület egy képviselőjelöltet küldhetne csatába az őszi önkormányzati választásokon.

A XIII. kerületben, ahol a szocialista Tóth József a polgármester, az Együtt-PM azt akarja elérni, hogy öt, s ne csak két indulója legyen. Angyalföldön 2010-ben is az MSZP nyert meg minden egyéni körzetet, ezért ezt a májusi EP-választás eredményére hivatkozva javasolják.  A követelésekről MSZP-s forrásunk azt mondta, ha Zuglóban nincs megállapodás a baloldali pártok között, a Fidesz bizonyosan győz, míg a XIII. kerületben a testületi többség megszerzésére lenne esélye a jobboldalnak. A két városrészből származó információink szerint azonban mind Zuglóban, mind Angyalföldön meg vannak arról győződve az MSZP-sek, hogy nem szabad hátrálniuk, hiszen tavasszal a politikusaik, Tóth Csaba és Hiszékeny Dezső is egyéni országgyűlési mandátumot szereztek, és a legújabb közvélemény-kutatások szerint is az övék a legnépszerűbb pártok a kerületekben.

A tegnapi tárgyalások után Szigetvári Viktor az Együtt részéről azt hangsúlyozta, a megállapodástervezeten változtatgatni nem lehet már tovább, a pártoknak igent vagy nemet kell mondaniuk. Azt is elmondta, minden feltétel adott ahhoz, hogy októberben eltakarítsák a „korrupt fideszes polgármestereket az V. kerületből, Zuglóból, Kőbányáról és még sok más kerületből”. Molnár Csaba a DK részéről közölte, a csomag azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, benne van a kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke szerint az ellenzéket a Fidesz új választási törvénye hozta nehéz helyzetbe. Arra is kitért, áprilisban a fővárosban több volt a baloldali voks, most az a feladatuk, hogy ezt a számszerű többséget politikai többséggé kovácsolják.