Belföld

„Ez már a Jobbik szétesésének kezdete lehet”

Hétértékelő. Fodor Csaba: Politikai missziót látnak el a civil szervezetek

Tovább folytatódik az ellenzék szétaprózódása, amelyet a Jobbik szétesésének kezdete és a baloldali kormányfő-jelölti casting újbóli előtérbe kerülése fémjelez – mondta Fo­dor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

A külföldi érdekkörök által finanszírozott politikai nyomásgyakorló akciócsoportok átláthatóságát célzó kormánypárti javaslattervezet nem „civilellenességet” jelent – mondta lapunknak az elmúlt hét eseményeit értékelve a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Fodor Csaba szerint a javaslat ellen tiltakozó, civil keretek között működő szervezetek ugyanis valójában politikai missziót látnak el. Róluk más országokban úgynevezett „nem kormányzati szervezetként” (NGO) beszélnek. Ez a különbségtétel nagyon fontos, e csoportok ugyanis az őket finanszírozók – például George Soros – politikai érdekeit képviselik már témaválasztásukban is. „Minimum érdekes, hogy a régióban jellemzően az ehhez a nemzetközi hálózathoz tartozó szervezetek állnak egyes nyomásgyakorló akciók mögött. E megmozdulások az egészségügyi tüntetésektől kezdve az oktatási megmozdulásokon át a sajtószabadságért való aggódásig az adott ország politikai életének teljes körű, külföldön megálmodott átrendezését szolgálják” – magyarázta az elemző, hozzáfűzve: a rendszerszintű korrupció sokszor színtiszta politikai vádjának az egyes politikai szereplőkre történő ráolvasását is az ő számlájukra írhatjuk. Ők az elmúlt évtizedek ma már felbomlóban lévő liberális világrendjének termékei, politikai befolyásuk miatt pedig tisztábban kell látnunk működésük hátterét. Az átláthatósággal kapcsolatos felháborodás azért is megdöbbentő, mert e csoportok elvileg mindig a transzparenciát sürgetik – jegyezte meg Fodor Csaba.

A politológus rámutatott arra is, hogy tovább folytatódott az ellenzék szétaprózódása, ezt a Jobbik szétesésének kezdete és a baloldali kormányfő-jelölti casting újbóli előtérbe kerülése fémjelezte. Nemcsak a baloldal pártjai között van megosztottság, hanem az MSZP-n belül is, ezt Botka László kormányfő-jelölt aspiránsként való fellépése váltotta ki. A baloldal Majtényi László államfő-jelöltségének meglebegtetésével adott életjeleket, de ez inkább a végelgyengülés első tünetének tűnik – fogalmazott Fodor Csaba. Szerinte ezt jelzi, hogy a baloldal pártjai nem ítélték el a balliberálisok egyik sztár értelmiségijének, Kende Péternek Majtényival kapcsolatos nyilatkozatát. Emlékezetes: Kende arról beszélt, Majtényi szemmel láthatóan zsidó származású államfőjelölt lenne.

Schiffer Andrásnak az LMP vezetéséből való távozása óta vezetési válságban van a párt, s azzal, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos maradtak a társelnökök, az önálló karakterüket vesztett zöldek helyzete bizonytalan marad – folytatta az elemző.

Az a tény, hogy a hétvégén jobbikos szervezetek tüntettek a baloldal felé kacsintó pártelnök, Vona Gábor ellen, azt mutatja, a párt egyre inkább Vona és köre „politikai boszorkánykonyhájává” kezd válni, elsősorban a baloldal felé kíván nyitni. Ennek sikeressége továbbra is erősen kérdéses, viszont a helyi szervezetek demonstrációja talán a párt szétesésének kezdetét is jelenti – tette hozzá Fodor Csaba.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom