Belföld

Eredményes lesz a kvótanépszavazás - állítja egy közvélemény-kutatás

A lakosság 54 százaléka biztosan elmegy szavazni a felmérés szerint

Úgy tűnik, nem kérdéses, hogy eredményes lesz-e az október 2-i, kötelező betelepítési kvótáról szóló referendum. A Závech Research közvélemény-kutató felmérése szerint a lakosság 54 százaléka biztosan részt vesz a szavazáson, és csak minden ötödik állampolgár gondolja úgy, hogy biztosan nem járul az urnákhoz.

A lakosság több mint a fele (pontosan 54 százalék) biztosan elmegy szavazni, 19 százalék egyértelműen nem nyilvánít véleményt a referendumon, míg 23 százalék még nem döntötte el, hogy szavazni fog-e október 2-án, a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazáson - derül ki az Index megbízásából készített felmérésből.

Az „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” kérdésre a telefonos közvélemény-kutatásban részt vettek döntő többsége nemmel válaszolt, tízszer annyian, mint ahányan igennel.

Pártokra lebontva a kérdést, a Fidesz és a Jobbik szavazói egyérteéműen nemmel válaszolnának a referendumon, és ők a leginkább motiváltak is a népszavazás tekintetében. (A nagyobbik kormánypárt esetében a választók 63 százaléka menne el és szavazna igennel, míg a Jobbiknál ez az arány 62 százalék).

A baloldalnak nem megy a mozgósítás

A baloldal már hetek óta hívja bojkottra a szimpatizánsait, a hatékonyság azonban megkérdőjelezhető. Az MSZP esetében példuál teljes megosztottságot mutatnak a számok, a megkérdezettek 29 százaléka maradna otthon, 37 százalék pedig még nem döntött a részvételről, ugyanakkor azok, akik az urnákhoz járulnának, egyelőre nem tudják igennel, vagy nemmel válaszonának-e a kérdésre. A felmérés alapján egyedül a Denokratikus Koalíció bojkottkampánya hatékony. A Gyurcsány vezette párt választóinak 69-81 százaléka maradna otthon.

Az Index megjegyzi: a többi párt támogatottsága túl kicsi ahhoz, hogy érdemben lehessen bármit mondani a szavazóik álláspontjáról.