Belföld

Emmi: A kormány nem zárja be a Soros-egyetemet

Palkovics szerint lehet megoldást találni - Altusz Kristóf tárgyal a nemzetközi egyetemek ügyében

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról - tudatta kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. Az államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.

Palkovics László: A cél pusztán a helyzet tisztázása
Nem célja a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) bezárása, ennek nem is lenne indoka, a felsőoktatási törvény sokak által vitatott módosításával mindössze megoldást szeretnének találni bizonyos ügyekre - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár kedden Brüsszelben tárgyalásai előtt.
A sajtóban megjelenő hírek nem tükrözik a valóságot, a kormány ugyanis nem kíván semmilyen egyetemet bezárni, sem magyart, sem külföldit, a cél pusztán a helyzet tisztázása - közölte magyar és külföldi újságíróknak tartott sajtóértekezletén Palkovics.
"Nemhogy nem szűnt meg egyetem Magyarországon, hanem a közösségi főiskolai modell kialakításával jelenleg hat újabb helyen folyik felsőoktatási képzés" - közölte az államtitkár.
Palkovics szerint ketté kell választani a kérdést, mivel a CEU kapcsán két intézményről van szó. Leszögezte, a módosítás semmilyen hatással nincs a Közép-európai Egyetem működésére - mert az Magyarországon bejegyzett egyetem magyar akkreditációval -, az amerikai akkreditációval rendelkező Central European University viszont az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol azonban nem végez oktatási-kutatási tevékenységet.
Elmondta, a kérdés az, hogy a módosítások milyen hatással lesznek az amerikai intézmény működésére és a két egyetem együttműködésére. Mint mondta, bízik benne, hogy az újonnan megjelent két feltételt teljesíteni tudják majd azok az intézmények, amelyek hasonló képzést folytatnak vagy ilyet terveznek a jövőben.
Kiemelte, ha a CEU esetleg nem tudna eleget tenni a törvénymódosításban foglalt feltételeknek, az sem jelenti azt, hogy más formában, a Magyarországon bejegyzett Közép-európai Egyetemmel együttműködve, nem folytathatja a tevékenységét az országban.
A kormány tájékoztatja a partnereit, kész tárgyalni, és teljességgel nyitott rá, hogy megoldást találjanak a helyzetre, ezért nincs ok aggodalomra - fogalmazott.
Újságírói kérdésre válaszolva Palkovics azt mondta, hogy a törvénymódosítás elleni demonstrációk résztvevőit félrevezették, mivel nem igazak azok az információk, amelyek szerint a kormány korlátozni akarná az egyetemek autonómiáját vagy intézményeket tervezne bezárni.

Palkovics László kedden késő délután elmondta: tárgyalásai során kiemelte, a sajtóhírekkel ellentétben a vitatott törvénymódosítás semmilyen módon nem érinti a Magyarországon működő egyetemek autonómiáját, működését.
Palkovics arra is felhívta Timmermans figyelmét, hogy sem a Közép-európai Egyetem, sem a Central European University működése nem kerül veszélybe, még akkor sem, ha utóbbinak nem sikerül teljesítenie az új törvényben foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de ebben az esetben is folytatni tudnák a tevékenységüket, és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne.
Hozzátette, "nagyon nagy esélyt" lát rá, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten. "A kormány részéről megvan az a szándék és nyitottság, hogy bármilyen megoldásról tárgyaljon. Én azt gondolom, hogy megoldást fogunk találni" - mondta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára Frans Timmermans mellett Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztossal is tárgyalt kedden Brüsszelben.

A biztosok kollégiuma szerdai ülésén napirendre vesz "aktuális magyarországi témákat", köztük a CEU-t is érintő jogszabályt, hogy megvizsgálja, összhangban áll-e az uniós joggal.

A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását

A magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. A magyar kormány annyit szeretne, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.
Célként említik, hogy "ha valaki privilégiumra szeretne szert tenni" - például Európán kívüli diplomát kiadni - arról a magyar Országgyűlés által ratifikált, nemzetközi szerződés szülessen.

A magyar felsőoktatási törvény módosítása nem jelenti a CEU bezárását, a CEU zavartalanul folytathatja működését, ha Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok erről megállapodik. Magyarország jó szándékú, a magyar kormány nyilvánvalóvá tette, hogy kész a tárgyalásokra - hangsúlyozzák.

Mint írták, Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azért utazott a nap folyamán Brüsszelbe, hogy első kézből tájékoztassa az Európai Bizottságot a magyar felsőoktatási törvény módosításának tartalmáról, "mert sajnálatos, hogy több brüsszeli politikus úgy nyilatkozott az ügyben, hogy előtte nem tájékozódott a valóságról, és a kormányellenes külföldről finanszírozott szervezetek információira hagyakozott".

Bízunk benne, hogy Brüsszel nem fog asszisztálni a Soros-szervezetek hazug kampányához 

A Soros-egyetem ügyében van egy megtévesztő, hazug Soros kampány. Ennek a kampánynak az első hazugsága, hogy ha a felsőoktatási törvény módosítása kihirdetésre kerül, akkor bezár a Soros-egyetem. Ez nem igaz, a magyar jogszabályok alapján továbbra is működni fog, évfolyamokat indíthat és diplomát adhat ki - erről tájékoztatta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár Brüsszelben Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért felelős biztosát, és szintén erről tárgyal a délután folyamán Frans Timmermans-szal az Európai Bizottság alelnökével is, olvasható a közleményben.

Bízunk benne, hogy Brüsszel nem fog asszisztálni a Soros-szervezetek hazug kampányához és képes lesz a tárgyszerű, elfogulatlan, politikai érdekektől mentes véleményalkotásra - fogalmaz az államtitkárság.

A közlemény szerint a Soros György által támogatott szervezetek tudatosan dezinformációs kampányt folytatnak az egyetem ügyében; "a magyar felsőoktatási törvény módosítását felhasználják egy átfogó Magyarország elleni kampányhoz, amelynek valódi oka és végső célja, hogy nyomást gyakoroljanak a magyar kormány bevándorláspolitikájára. Az egyetem ürügyén szervezett vasárnapi tüntetésen a szónokok a kormány bevándorláspolitikáját bírálták" - írják.

Amerika aggódik

Az Egyesült Államok aggódik a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt, amely Washington szerint a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ellen irányul - közölte kedden Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Altusz Kristóf tárgyal a nemzetközi egyetemek ügyében
A nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát kérte fel - tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási időszak lezárult, soron következik a diplomáciai egyeztetések időszaka. A kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek - közölte a sajtófőnök.

"Az Egyesült Államok aggódik a jogszabály miatt, amelyet tegnap írt alá az államfő, mert nagyon egyértelműen veszi célba és fenyegeti (...) ezt a fontos amerikai-magyar intézményt" - mondta Yee a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy "az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépés" ellenére Magyarország továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.

Yee úgy véli, lehet vitatni a törvény jellegét, de "az egyetem számára jóval nehezebbé válik, hogy folytassa működését Magyarországon". A diplomata szerint a CEU távozásának első számú vesztesei a magyarok volnának.

Az AP amerikai hírügynökségnek Yee azt mondta: a magyar kormánynak "komoly, sürgős és jóhiszemű" tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról. Yee telefonon úgy nyilatkozott, hogy bár Washington "nagyon aggódik a jogszabály miatt", az ügyben a magyar kormánynak és a CEU-nak kell megállapodásra jutnia. Yee kitért arra is, hogy az Egyesült Államok nem köt olyan megállapodásokat, amilyet Magyarország szorgalmaz a CEU-val kapcsolatban.

A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban.

A német külügyminisztériumot is aggodalommal tölti el a módosítás 
A német külügyminisztérium aggódik a magyar felsőoktatási törvény miatt - közölte kedden a tárca európai ügyekért felelős államminisztere, Michael Roth.

A külügyminisztérium közleménye szerint  a  szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kedden Berlinben "nyílt és barátságos beszélgetést" folytatott Györkös Péterrel, Magyarország berlini nagykövetével. A beszélgetés során "kifejezésre juttattam aggodalmunkat" a felsőoktatási törvény módosítását illetően - mondta a közlemény szerint Michael Roth, hozzátéve, hogy az új szabályozás "közvetlenül" a Közép-európai Egyetemre irányul. Ezért "világossá tettem, hogy értetlenséggel tekintünk" a gyorsított eljárásban elfogadott törvénymódosításra.
Azonban "az értetlenség nem jelent szótlanságot", lehetségesnek kell lennie, hogy az "európai partnerek" nehéz témákról is ésszerű, higgadt párbeszédet folytassanak - áll a közleményben, amely szerint "egymással kell beszélnünk, és nem egymásról".

Michael Roth hozzáfűzte: a magyar nagykövettel azt is közölte, hogy "őszinte aggodalommal tölt el minket sok minden, ami pillanatnyilag Magyarországon történik". 

Az Európai Unió mindenekelőtt értékközösség, amely "csak akkor működhet, ha mindenki következetesen tiszteletben tartja és megvédi mindezen értékeket" - jegyezte meg, hozzátéve: "azt tapasztaljuk, hogy Magyarország egyre erőteljesebben az EU-val és intézményeivel konfrontálódó irányvonalat követ, és nemzetközileg is kihátrál az EU-s konszenzusból". 

Magyarország az Európa Tanácsban egyre inkább hátráltató, fékező tényezőként tevékenykedik olyan emberi jogi témákban, mint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek (LMBTI) ügye. Az új, szigorított magyar menekültügyi szabályozás is "jelentős kétségeket" kelt azzal kapcsolatban, hogy "egyáltalán összhangba lehet-e hozni az EU-s és a nemzetközi joggal" - mondta Michael Roth.

Ugyanakkor "számomra fontos marad, hogy Magyarországnak érthető és világos legyen, hogy miért aggódunk", "ez volt mai beszélgetésünk célja" - emelte ki az államminiszter. 

A tárca közleményében háttér-információként hozzátették, hogy Michael Roth rendszeresen találkozik uniós tagállamok nagyköveteivel, és Györkös Péterrel folytatott beszélgetése ennek a bevett formátumnak a keretében zajlott le.