Belföld

Elutasítják a volt kormányfő ötletét

Agyrém Mirkóczki szerint Medgyessy javaslata az MSZP–DK–Jobbik-frigyről

Az MSZP-s Gőgös Zoltán és a jobbikos Mirkóczki Ádám is elutasítóan reagált tegnap lapunknak a volt szocialista miniszterelnök, Medgyessy Péter felvetésére, hogy 2018-ban csak az MSZP–DK–Jobbik-összefogással lehet legyőzni a Fidesz–KDNP-t.

„Olvastam egy újabb felmérést, ami mutatja, hogy milyenek a pártpreferenciák. Ebből még erősebben kiderül, hogyha a Jobbik, a DK és a szocialisták összefognának, akkor legyőzhetik Orbánt” – jelentette ki Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök az ATV Magánszféra című műsorában. Ebből szerinte az következik, ha 2018-ban nincs összefogás, nincs kormányváltás. „Nem lehet finnyáskodni, el kell dönteni, mi a prioritás. Ha az, hogy más kormányra van szükség, akkor össze kell fogniuk. Ha ez nem prioritás, akkor nem kell nyafogni” – fejtette ki a volt kormányfő, aki úgy gondolja, mindkét oldal jellemzője a finnyáskodás. Azt is mondta, lehet érvelni az együttműködés ellen azzal, hogy mindenki félti a saját parlamenti kis egzisztenciáját, de azzal is, hogy azt gondolják, több kárt okoznának az összefogással, mint annak hiányával. De arról is beszélt, amennyiben ő lenne az MSZP miniszterelnök-jelöltje, kísérletet tenne az együttműködésre, mert tizenkét éven át még a legjobb kormány hatalomban maradása sem jó dolog. Medgyessy szerint a mai Jobbik már nem ugyanaz, mint a tíz évvel ezelőtti párt.

"Betokosodtak a párterőviszonyok ebben az évben"
"Betokosodtak" a belpolitikai párterőviszonyok ebben az évben - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.
A Fidesz-KDNP magasan vezet, az ellenzéki pártok nem képesek választókat elcsábítani, hanem egymás között osztják fel a szavazatokat. Az MSZP és a Jobbik versenyez a legerősebb ellenzéki párt címért, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig "esélyleső" - közölte a politológus.
Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök azon gondolatáról, hogy az MSZP-nek, a DK-nak és a Jobbiknak össze kellene fognia, Galló Béla azt mondta: a politika nemcsak matematika, hanem érzelem és érték is. A szavazók nem biztos, hogy egyetértenének vele, ha így alakulna a helyzet - tette hozzá.

Az MSZP elnökhelyettese Gőgös Zoltán minderre elmondta, a volt miniszterelnök a kívülállók nyugalmával nyilatkozhat. „Tudom, hogy nincs egyedül a véleményével ezen az oldalon” – tette hozzá. Gőgös kifejtette, nem gondolja, hogy Medgyessy járható útról beszélne, hiszen a Jobbikkal való együttműködés egyet jelentene a baloldal és az MSZP alapidentitásának feladásával. Egy ilyen összefogás rövid távon még lehet, hogy hasznos is lenne, de hosszú távon tönkretenné a szocialista pártot. Gőgös hangsúlyozta, elképzelhetetlennek tart egy ilyen együttműködést. Ugyanígy vélekedik Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Lapunknak elmondta, teljes agyrémnek tartja Medgyessy felvetését. „Elképzelhetetlen, hogy a Jobbik olyan tolvaj-gazember pártokkal fogjon össze, mint az MSZP–DK, vagy a Fidesz–KDNP” – jelentette ki a politikus. Hozzátette, a társadalomban jelenleg többen vannak a kormányoldalt elutasító szavazók, azért dolgoznak, hogy ők a legerősebb és leghitelesebb ellenzéki erőre, a Jobbikra szavazzanak 2018-ban. 

A Magyar Hírlap szerdán, Med­gyessy nyilatkozata előtt írta meg, hogy a Fideszben azzal számolnak, 2018-ban – ahogy a 2015-ös veszprémi és tapolcai időközi választásokon – hallgatólagos együttműködést köt a baloldal és a Jobbik, több helyen nem indít egymással szemben jelöltet. Áprilisban Gyurcsány Ferenc is úgy nyilatkozott, hogy a centrális erőtér fölött létrejöhet a bal- és jobboldali összefogás. Egykori SZDSZ-alapítók, így Haraszti Miklós vagy Kőszeg Ferenc is meglebegtették a baloldal és a Jobbik együttműködésének lehetőségét: míg Haraszti technikai koalícióról beszélt az ATV-n, addig Kőszeg az Élet és Irodalomban egyenesen azt írta, hogy az Orbán-rendszer megbuktatásáért akár Vona Gáborra is lehet szavazni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom