Belföld

Előnyben kell részesíteni a nagycsaládosokat

A családvédelmi akcióterv akár rövidtávon is hatással lehet a demográfiai mutatókra

Előnyben kell részesíteni a nagycsaládosokat, hiszen ők biztosítják a nemzet fennmaradását és a gazdaság jövőjét - hangsúlyozta a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) elnöke az M1 aktuális csatorna és Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című közös műsorblokkjában kedden.

Pataki János szerint a vasárnap bejelentett 7 pontos családvédelmi akcióterv akár rövidtávon is hatással lehet a demográfiai mutatókra.

A programpontok közül a nagyszülői gyedet külön üdvözölte, hiszen ez egyrészt a nagyszülők bevonását biztosítja a családi életbe, másrészt pedig lehetőséget ad a családos fiataloknak a karrierépítésre - vélekedett.

A 2018-ban elindult, a határon túl élő családokat segítő Köldökzsinór program sikerét dicsérve elmondta, tavaly októberig több mint kilencezren igényeltek anyagi támogatást. Emellett Kárpát-medencében egy 38 és fél milliárdos óvoda- és bölcsődefejlesztési program is zajlik, amely szintén nagyban segíti a külhoni családokat - fűzte hozzá Pataki János.

A Köldökzsinór program egyik eleme a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, a másik pedig a babakötvény, amelynek elindításához az állam 42 500 forintot biztosít, később pedig évenként kamattámogatást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom