Belföld

Elfogatóparancs a kuruc.info tulajdonosa ellen

Elfogatóparancsot adtak ki az Egyesült Államokban a kuruc.info szélsőséges hírportál domain nevét bejegyző és birtokló Varga Béla ellen, aki állítólag Kanadába menekült az amerikai hatóságok elől a The Press Democrat című kaliforniai híroldal cikke szerint.

Kurucinfo
Varga Béla 2012 szeptemberében az MTI-nek nyilatkozva tagadta, hogy ő lenne a kuruc.info tulajdonosa. A tulajdonos kilétét ugyanakkor nem fedte fel, arra hivatkozva, hogy Magyarországon "üldözik" a weboldalt. Azt viszont elismerte, hogy ő jegyeztette be a honlapot az Egyesült Államokban. Varga közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára, amelyet nem ő kezel. Jobbik-szimpatizánsnak vallotta magát és nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infóban közöltekkel, de azt állította, semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, nem válaszolt.

Az amerikai bíróságok abban az esetben, ha egy személy nem tesz eleget az idézésnek, azaz nem jelenik meg az ellene indított eljárás tárgyalásán, saját hatáskörben kezdeményezhetik az adott személy elfogatását (bench warrant). Ebben az esetben a rendőrség nem üldözi az adott személyt, viszont ha az valamilyen ügyben megjelenik a rendőrségnél, például meg akarja újítani jogosítványát, akkor elfogják, és rács mögé kerül. Ilyenkor csak a megállapított óvadék ellenében kerülhet szabadlábra, ami jelen esetben 300 ezer dollár (68 millió forint)