Belföld

Életfogytiglan: a kormány fellebbezett

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Nagykamarájához fordult az Igazságügyi Minisztérium a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló magyar szabályozás elmarasztalása miatt – tudta meg lapunk a tárcától.

A strasbourgi székhelyű bíróság tavaly októberben két magyar elítélt beadványa nyomán kimondta: megalázó vagy embertelen bánásmódnak minősül a magyar szabályozás, amely csak negyven év után engedélyezi az ítélet felülvizsgálatát az érintetteknél.

A minisztérium aggályosnak nevezte a döntést. Felhívták a figyelmet, az EJEB más esetben elfogadta a harminc év utáni vagy akár annál is későbbi felülvizsgálat lehetőségét. A magyar büntetőpolitikában változatlanul fenntartják, sőt szükségesnek látják az intézményt, hiszen a „magyar társadalom által kiemelten magas támogatottságú és hatékony eszközről van szó”, amelyet csak a legveszélyesebb bűnözőkkel szemben szoktak alkalmazni. Akkori közleményükben hozzátették, a jogintézmény megfelel a nemzetközi szerződéseknek, az Európai Unió tagállamainak körülbelül egyharmadában létezik, és Magyarországon is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A minisztérium mostani válaszában azt írta, hogy kérelmükről a bíróság öttagú bírói testülete határoz, várhatóan egy-két hónapon belül.