Belföld

Éledező nemzeti ipar, biztos gazdasági alap és példás növekedés

Százmilliárd forintos fejlesztések Tiszaújvárosban, kiemelt szerepben a Mol

Ipari csodaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a vállalatcsoport tegnap átadott tiszaújvárosi butadién kinyerő üzemét. Az ünnepélyes átadás második felében letették a magyar–japán műgumigyár alapkövét. A két beruházással százmilliárd forintos iparfejlesztés valósul meg az észak-magyarországi településen.

orban
Orbán Viktor, Kavaszaki Kouicsi cégvezető, Koszuge Dzsunicsi japán nagykövet és Hernádi Zsolt. Alapkőletétel (Fotó: Varga Imre)

Amikor huszonöt évvel ezelőtt Magyarország ipara megszűnt, a Mol volt az utolsó mentsvár – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök a Mol Petrolkémiai Zrt., a Mol-csoport százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat új butadiénkinyerő üzemének átadásán tegnap Tiszaújvárosban. Hozzáfűzte, a kormánynak ezért is fontos, hogy ilyen beruházásokat támogasson. A kormányfő emlékeztetett: régebben még hiányoztak Magyarországról a nagy iparvállalatok, mára azonban kiépült a piac, s a hazánkban jelen lévő cégek, így a vegyipar területéről a Mol Petrolkémiai Zrt., sok milliárd forinttal támogatja a nemzetgazdaság fejlődését.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hazánk akkor ér célba, ha világmárkákat gyárt, és ezekkel kilép a nemzetközi piacra. Véleménye szerint ehhez most adott a háttér, az ország gazdasági és a pénzügyi helyzete stabil. Ezt bizonyítja, hogy az Európai Unión belül remek, a kelet-közép-európai régióban pedig átlag feletti a gazdaságunk növekedési üteme. Az elmúlt öt évben lecsökkent az államadósság és a büdzsé helyzete kedvező. Magyarország ma tehát vonzó befektetési környezetet kínál, sikeres lett az ipar is, de, amint a Mol példája is bizonyítja, nem szabad megállni. A kormány ezért kiemelt szerepet szán a vállalatcsoportnak, amely nemcsak hatalmas összeggel támogatja az államkasszát, hanem új munkahelyeket is teremt, nem beszélve az innovációs megoldásokról és gigaberuházásokról. Magyarországnak olyan ipari szereplőkre van szüksége, amelyek az ország gazdasági motorjai lehetnek – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A Mol Petrolkémiai Zrt. új üzemének jövedelmezőségéről és költségeiről szólva Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az átadott gyáregység évi 130 ezer tonna butadiént állít elő, amely egyebek mellett az autóabroncsokhoz felhasznált műgumi gyártásának alapanyaga. Az üzem építését 2013-ban kezdték és idén augusztusban fejezték be. A beruházás során a magyar beszállítók részaránya hatvanszázalékos volt, amelyet Hernádi örvendetesnek nevezett. A kapcsolódó fejlesztésekkel együtt 35 milliárd forintos beruházás több tucat új munkahelyet teremtett, az építkezés alatt pedig több ezer szakembernek adott munkát. Hernádi kitért arra is, az elmúlt években ez volt Magyarországon az egyik legnagyobb ipari beruházás, amelynek során 7500 köbméter betont és 940 tonna acélt használtak fel.

Az üzem átadásával egy időben letették a japán–magyar műgumigyár alapkövét is, amely a Mol és a japán JSR Corporation vállalatának, a JSR Synthetic Rubber Zrt.-nek a beruházása. Az üzem kapacitása évi hatvanezer tonna lesz, és számos új munkahelyet teremt. Az átadás időpontja két év múlva várható.


5 perces interjú Fasimon Sándor ügyvezető igazgató, Mol

–   Mit kell tudni a butadiénről?

–   A butadién pazar áron eladható a világpiacon. Már ez önmagában visszahozná az üzem beruházási értékét. Ehelyett mi azt választottuk, hogy az előállított termék egyharmadát itthon tartjuk, és ezt majd megkapja a két év múlva elkészülő üzem, ahol a műgumi készül. Ez ugyanis a műgumigyártás alapanyaga: gumiabroncsok, műanyag eszközök, de akár hangszeralapanyagok is készíthetők belőle. Fontos, hogy környezetkímélő anyagról van szó.

– Itt jön az innovatív technológia szerepe?

– Úgy van. A gyártás maga környezet- és pénztárcakímélő. Ugyanis hidrogén szabadul föl, és csökken a földgázkibocsátás. Üzemünkben több mint ötmillió gumiabroncshoz szükséges butadiént állítunk majd elő évente, ami igen jelentős mennyiség. Ennek során nem kerül káros anyag a környezetbe, miközben hatvanegy százalékkal csökken a Mol Petrolkémia gázfelhasználása. Így több mint negyvenezer tonnával kevesebb szén-dioxid keletkezik évente.

– Üzemátadás, alapkőletétel. Ennyire jól megy tehát mostanában a Molnak?

– A harmadik negyedévben kiemelkedően jók lettek az eredmények. Külföldön is fejlesztünk, a napokban Norvégiában hoztunk létre kutatóvállalatot, a tengeren. Kutatási területünket meg tudtuk duplázni, vagyis munkahelyeket teremtünk a kutatóknak is. Már nyolc országban végzünk kitermelést, illetve tizennégyben rendelkezünk kutatási eszközökkel. Sem az innovációra, sem a nagyberuházásokra nem sajnáljuk a pénzt, hiszen Magyarországnak teremtünk értéket.