Belföld

Elbukhatják Újpestet a szocialisták

Fidesz: KGB-s múltja miatt biztonsági kockázatot jelenthet Horváth Imre

Baloldali forrásaink szerint számítanak arra, hogy elveszhet az MSZP számára az újpesti parlamenti mandátum, miután kiderült, az időközi választáson KGB-s múlttal kapcsolatba hozható jelöltet állított, majd szövetségesei is elhatárolódtak tőle. A Fidesz közölte, komoly kockázatot jelentene Horváth képviselővé választása.

nemzetbiztonsági bizottság 20141106
A nemzetbiztonsági bizottságban is téma volt az MSZP-s jelölt (Fotó: Kövesdi Andrea)

A néhai Kiss Péter MSZP-s képviselő, volt kancelláriaminiszter halála miatt november 23-án tartanak időközi parlamenti választást Újpesten. A szocialisták most sem úszhatják meg botrány nélkül a kampányt. Jelöltjükről, Horváth Imréről a Magyar Nemzet megírta: határőrtisztként 1984-ben öt hónapos KGB-s kiképzést kapott. Sem Horváth, sem az MSZP nem cáfolt.

Ismert, 1989-ig a Varsói Szerződés tagországainak katonaságait és határőrségét a szovjetek irányították. A nyolcvanas évek közepén még kézzelfogható közelségben volt a háborús veszély, így az oroszok nagy hangsúlyt fektettek a határvédelemre is. Elsőrangú feladatnak számított a szocialista blokkba belépni kívánó „nyugati” ügynökök kiszűrése, és annak megakadályozása, hogy a szocialista országok állampolgárai a „zöldhatáron” meneküljenek. A határőrök éles lőszert használtak a magyar–osztrák határon.

Tegnap a nemzetbiztonsági bizottság is megtárgyalta a Horváth-ügyet. Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke azt mondta, Horváth semmilyen kapcsolatban nem állt a KGB-vel. Megjegyezte, akkoriban minden határrendészeti kérdés a KGB-hez tartozott.

Németh Szilárd (Fidesz) alelnök szerint viszont a zárt ülésen bebizonyosodott, komoly biztonsági kockázatot jelentene, ha Horváthot parlamenti képviselővé választanák. Kifejtette, kiderült, akik bármilyen KGB-s képzésen, tanfolyamon, iskolán részt vettek, azokról dosszié készült, így a jobbikos Kovács Béláról is. A szovjetek ezekben feltérképezték az érintett személyiségét, kapcsolatrendszerét. A cél az volt – folytatta –, hogy kiderüljön, rajta keresztül hogyan tudnának információhoz jutni, illetve miként lehetne beszervezni a KGB-hez.

A botrányt követően a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM is kihátrált Horváth mögül – igaz, nem indítanak ellenjelöltet. Nem így volt ez tavasszal, amikor Kiss Péter az MSZP–DK–Együtt–PM–Magyar Liberális Párt közös jelöltjeként szerzett mandátumot. A politikus negyvenszázalékos eredményt ért el, ez öt százalékkal volt több, mint a Fidesz–KDNP-s Hollósi Antal Gábor szavazatszáma. Forrásaink azt mondták, Kiss Péter politikusi karaktere, ismertsége miatt tudott nyerni. Októberben viszont a Fidesz–KDNP minden egyéni önkormányzati körzetben az első helyen végzett Újpesten, és Wintermantel Zsolt kormánypárti polgármestert is nagy fölénnyel választották újra az újpestiek.

A Fidesz–KDNP ismét Hollósit indítja. Abban bíznak, hogy az októberi lendületük kitart november 23-ig, és Horváth KGB-s múltja, a DK és az Együtt-PM elhatárolódása sokat ront az MSZP esélyein. Baloldali forrásaink azt mondták, nem tartják kizártnak, hogy Újpesten elúszhat egyéni képviselői mandátumuk.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom