Belföld

Éjfélig meg kell érkeznie az NVI-be a postán feladott levélszavazatnak

Az NVI 274 627 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére

Éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába (NVI) a postán feladott levélszavazatoknak. A Magyar Posta a választási törvény előírása alapján a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országos népszavazáson levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett szeptember 17-éig, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot a szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Már 121 ezer levélszavazatot leadtak
A Nemzeti Választási Iroda számításai szerint a jogosultak már 121 ezer levélszavazatot leadtak az október 2-ai népszavazásra, ebből több mint 88 ezer már megérkezett az NVI-be és z3 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát fel is dolgozta az NVI hétfő reggel óta, a visszaérkezett iratok 16 százaléka érvénytelen - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a választási felkészülésről tartott szombati sajtótájékoztatóján. Az NVI-be beérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait folyamatosan dolgozzák fel, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó, a szavazatot tartalmazó kis borítékokat vasárnap este 7 órakor bontják fel és számlálják meg.

Az NVI 274 627 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.
A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez. 
A választópolgár eldönthette, hogy milyen módon adja le szavazatát. 
Választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon csütörtök éjfélig fel kellett adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kellett átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától. A posta ezeket a levélszavazatokat szombat éjfélig kézbesíti az NVI-nek. 

A választópolgár dönthetett úgy is, hogy a népszavazás előtt külképviseleteken adja le a kitöltött levélcsomagot, az NVI-hez szombat reggelig 22 216 külképviseleteken leadott levélszavazatot juttattak vissza. 
A választópolgár úgy is dönthetett, hogy a szavazás napján adja le a kitöltött szavazócsomagot a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, a szavazás időpontjában, 6 és 19 óra között.