Belföld

Egyeztetésre várnak a tanárok

A pedagóguskar elnöke szerint be kell ágyazódniuk az oktatásirányításba

A tankönyvellátás és az előmeneteli rendszer problémáiról is beszélt kulturális bizottsági meghallgatásán Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Nyomatékosította, nem a „drasztikus leépülés” éve következik a közoktatásban.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) eddigi tevékenységéről és terveiről hallgatta meg tegnap Horváth Péternek, a testület elnökének beszámolóját az Országgyűlés kulturális bizottsága. Az elnök kifejtette, az NPK hivatalosan még nem köztestület, de reményét fejezte ki, hogy még az idén bejegyzik őket. Ez már csak azért is fontos lenne, mert addig nem működik a központi irodájuk, s az ötvenmillió forintnyi költségvetési támogatást sem tudják felhasználni.

Horváth Péter a képviselői kérdésekre az előmeneteli rendszerről azt mondta, régóta várta a pedagógustársadalom, de annak néhány pontján „érdemes lenne változtatni”. Problémaként vetette fel, hogy egyelőre csak úgy kerülhet valaki mesterpedagógus fokozatba, ha „kvázi hivatalnokként” részt vesz az előmeneteli rendszer szakértői munkájában és a továbbképzéseken. A szaktanácsadói rendszert üdvözölte, mondván a vidéki kisiskolák egy része „nagyon magára hagyott” volt eddig. Támogathatónak nevezte, hogy a felsőoktatásba kerüléshez nyelvvizsgát írjanak elő, de ehhez szerinte ingyenes nyelvvizsgázási lehetőséget kellene biztosítani a diákoknak. Kritizálta viszont a tankönyvellátást, mivel a rendelés informatikai hátterével sok gondja adódott a pedagógusoknak, kérdéseikre pedig „nem igazán” kaptak választ.

A szakszervezeti demonstráció kapcsán Horváth Péter kifejtette, a köznevelési államtitkárságtól kapott háttéranyag ismeretében „nem retteg” attól, hogy a „drasztikus leépülés” éve következne. Egyeztetéseire hivatkozva azt mondta, nincs szó gimnáziumi osztályok leépítéséről, bár ott biztosan várható átalakítás, ahol gimnáziumi és szakiskolai osztályok is működnek.

Kérdést tett fel Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is, aki kifogásolta, hogy az NPK-t jelölik meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával kapcsolatos egyeztetések egyedüli szereplőjének. Horváth Péter sérelmezte, hogy egyelőre velük sem egyeztettek, a változásokról nem értesültek előzetesen. Megjegyezte, jobban be kell ágyazódniuk az oktatásirányítás rendszerébe. Hozzátette, számos szakmai és szakszervezet működik, ám az nem megy, hogy mindenkivel tárgyal az oktatási kormányzat. A kar szerinte nem valami és valaki ellen jött létre, és ha a karral tárgyal a kormányzat, tagjaik által számos fontos vélemény jelenhet meg.


Röviden

- Aki Magyarországon tanulni akar, és megvannak a szükséges képességei, annak lehetősége is van rá – mondta tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára, reagálva Kiss László szocialista képviselő szavaira, aki úgy vélte, a férőhelycsökkentés miatt kevesebben végeznek majd a felsőoktatási intézményekben. Rétvári szerint azonban a költségvetésből ez nem olvasható ki, mivel oda az kerülhet, aki teljesíti a „bemeneti követelményeket”. Később – szintén kérdésre válaszolva – jelezte azt is, júniusban nevesítették a felsőoktatási törvényben a duális képzést, ezek közül az elsőket 2015. szeptember 1-jével indítják el.

- Mi történt az egymillió új munkahely kormányzati ígéretével – tette fel a kérdést tegnap a jobbikos Volner János interpellációjában, aki szerint a kormány „kozmetikázza” a közfoglalkoztatási adatokat. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte, hogy Magyarországon több mint tíz hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak létszáma, amire huszonkét éve nem volt példa.

- Tizenkét ügyben jelzett az ügyészségnek vagy tett feljelentést 2011 óta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész, amikor Lukács Zoltán szocialista képviselő tegnap a parlamentben azt kérdezte, „folyik-e vizsgálat azokban az ügyekben, amikről az OLAF adott át információkat”. Polt Péter jelezte, ezek mindegyikét megvizsgálták, egy esetben pedig már jogerős ítélet is született.

- Tizenkétmilliárd forint szerepel az idei költségvetésben a szociális ágazatban dolgozók bérpótlékára, ami messze nem annyi még, amennyit az érintettek a munkájukért érdemelnek – mondta tegnap a parlamentben kérdésre válaszolva Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. Közölte, a szociális ellátórendszer átalakítása után elindulhat a bérfejlesztéssel egybekötött életpályaprogram. (JZS)

P Aki Magyarországon tanulni akar, és megvannak a szükséges képességei, annak lehetősége is van rá – mondta tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára, reagálva Kiss László szocialista képviselő szavaira, aki úgy vélte, a férőhelycsökkentés miatt kevesebben végeznek majd a felsőoktatási intézményekben. Rétvári szerint azonban a költségvetésből ez nem olvasható ki, mivel oda az kerülhet, aki teljesíti a „bemeneti követelményeket”. Később – szintén kérdésre válaszolva – jelezte azt is, júniusban nevesítették a felsőoktatási törvényben a duális képzést, ezek közül az elsőket 2015. szeptember 1-jével indítják el.

P Mi történt az egymillió új munkahely kormányzati ígéretével – tette fel a kérdést tegnap a jobbikos Volner János interpellációjában, aki szerint a kormány „kozmetikázza” a közfoglalkoztatási adatokat. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában kiemelte, hogy Magyarországon több mint tíz hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak létszáma, amire huszonkét éve nem volt példa.

P Tizenkét ügyben jelzett az ügyészségnek vagy tett feljelentést 2011 óta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész, amikor Lukács Zoltán szocialista képviselő tegnap a parlamentben azt kérdezte, „folyik-e vizsgálat azokban az ügyekben, amikről az OLAF adott át információkat”. Polt Péter jelezte, ezek mindegyikét megvizsgálták, egy esetben pedig már jogerős ítélet is született.

P Tizenkétmilliárd forint szerepel az idei költségvetésben a szociális ágazatban dolgozók bérpótlékára, ami messze nem annyi még, amennyit az érintettek a munkájukért érdemelnek – mondta tegnap a parlamentben kérdésre válaszolva Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. Közölte, a szociális ellátórendszer átalakítása után elindulhat a bérfejlesztéssel egybekötött életpályaprogram. (JZS)