Belföld

Éger István: Szabályos az orvosi kamara munkája

Az intézménynek mintegy 48 ezer tagja van

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) munkája szabályosan folyik, az intézménynek mintegy 48 ezer tagja van, költségvetése idén megközelítőleg 900 millió forint - jelentette ki a MOK elnöke csütörtökön Budapesten.

Éger István közölte, azért tart sajtótájékoztatót, hogy az elmúlt időszakban "tényeknek beállított hazugságokra" reagáljon. Mint mondta, az elmúlt hetekben "elárasztották a médiát" valótlanságokkal.
Az egyik ilyen valótlan állításként azt jelölte meg, hogy 1,5 milliárd forintos költségvetése van a MOK-nak. Közölte: akkor lenne esetleg ekkora, ha megvalósulna a tagdíjemelés.

Utalt arra, egyesek arról beszélnek, hogy a kamarai döntéshozó szervek egy "törpeminoritás" által választattak, és ezért "ez az (...) egész hiteltelen". Hangsúlyozta: 2011 után a legszigorúbb kamarai törvény és választási szabályrendszer lépett életbe, és ennek következtében "a kamara fennállása óta soha nem látott mértékűen több szavazattal jöttek létre" a kamarai testületek 2015-ben, mint korábban. 

Éger István kijelentette: a fenti módon megkérdőjelezni a szabályosan és törvényesen megválasztott testületek felelős munkáját sértő, és ezért a "tisztességes többség nevében" vissza kell utasítania.

A kamarai tájékoztatás kapcsán megjelent közlésekről szólva elmondta, a kamara költségvetéséért felelős testület a kamara területi szervezeteinek tanácsa, amelynek tavaszi ülésén részletesen ismertették a MOK gazdasági helyzetét. Ennek folytán - az újabb kamarai célok elérése érdekében - már felmerült, hogyan lehetne ehhez forrást teremteni. Tehát ezt akkor már a területi vezetők felvetették - mutatott rá.

Éger István közölte, ezt követően októberben a tanács ülésén ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy tagdíjemelési indítványt kell napirendre tűzni a következő országos küldöttgyűlésen. Minden területi szervezetnek az volt a feladata, hogy tájékoztassa a küldöttjeit - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón, amikor az újságírók kérdezhették volna a kamara elnökét, Kunetz Zsombor kamarai tag szólalt fel a tagdíjbevétel ügyében, erre Éger István közölte, hogy máshol válaszol az újságírók kérdéseire, majd elhagyta a termet.
A MOK elnöke ezt követően az újságíróknak elmondta: szeretnének még több tagszolgáltatást nyújtani, és szombaton várhatóan döntenek a tagdíjról, amelyet 1700 forinttal, 4000 forintra emelnének.

Szólt arról is, "nagyon durva rágalmazás folyik folyamatosan az utóbbi hónapokban", miszerint a MOK nem tesz semmit a hálapénz felszámolásáért, nem ítéli el. 

A MOK kezdetektől fogva hálapénzellenes, mind a mai napig - jelentette ki Éger István, hozzátéve, a kamara egy megfelelő bérkorrekció esetén készen áll arra, hogy a hálapénz adása és elfogadása egyaránt büntethető legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MOK nem döntéshozó, hanem csak véleményező szerv.