Belföld

Deutsch Tamás: Az a cél, hogy Magyarország Európa legsikeresebb digitális országai közé tartozzon

Freedom House: Csökkent az internetszabadság a világban+VIDEÓ

A kormány határozott célja, hogy a következő években az egész országot érintő digitális fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország a digitális átalakulás versenyében Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon - jelentette ki a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos hétfőn Nyíregyházán.

Objektum doboz
Deutsch Tamás a projekt helyi alprogramjának záró sajtótájékoztatóján elmondta, el kell érni, hogy a hálózati fejlettséget, a köznevelési-szakképzési-felnőttképzési rendszer, illetve a vállalati szektor digitális-gazdasági átalakulását tekintve Magyarország benne legyen az európai elitben. Ehhez már rendelkezésre áll a tudás, az együttműködés, valamint a szükséges hazai és uniós pénzügyi forrás is - hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt években a piac jelentős mértékben fejleszt és beruház ebben a szektorban, így nincs pénzügyi akadálya a későbbi fejlesztések megvalósításának. 

Freedom House: Csökkent az internetszabadság a világban
Az idén immár a hatodik egymást követő évben csökkent az internetszabadság a világban, egyre több kormány támadja minden korábbinál agresszívabban a közösségi médiát és a csevegőappokat - állapítja meg a Freedom House (FH) amerikai központú emberi jogi szervezet az internetszabadságról hétfőn nyilvánosságra hozott legfrissebb jelentésében. A kormányok az elmúlt években egyre jobban törekedtek az olyan népszerű közösségi médiumok cenzúrázására, mint a Facebook vagy a Twitter, de ennél is szigorúbban próbálják korlátozni az olyan csevegőalkalmazásokat, mint a WhatsApp vagy a Telegram - írta a jelentésben Sanja Kelly, az FH internetszabadsággal foglalkozó részlegének igazgatója. "A csevegőappokkal gyorsan és titkosan lehet kommunikálni, és egyes kormányok ezt veszélyesnek érzik magukra nézve" - tette hozzá. A jelentésben (Freedom on the Net 2016) 65 országot vizsgáltak meg, amelyek együtt a világ internethasználóinak 88 százalékát fedik le. A vizsgált időszakban az internethasználók 67 százaléka élt olyan országban, ahol a kormány, a hadsereg vagy az uralkodó család bírálatát cenzúrázták. A kormányok 24 országban akadályozták a közösségi médiához vagy a csevegőappokhoz való hozzáférést, pedig az egy évvel korábbi hasonló időszakban ez a szám még csak 15 volt. Tizenöt országban fordult elő, hogy a kormány bizonyos események hatására ideiglenesen kikapcsolta az internetet vagy a mobiltávközlési hálózatot. Kína már a második egymást követő évben lett az az ország, amely a leginkább korlátozta az internet szabadságát, utána Szíria és Irán következett. Például a kínai büntetőtörvénykönyvet úgy módosították, hogy hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, ha valaki rémhíreket terjeszt a közösségi médiában. Ezt a vádat gyakran használják ellenzékiek bebörtönzésére.

A miniszterelnöki biztos kifejtette, a Digitális Jólét Program keretében indított beruházások "életteli fejlesztések", amelyeket például a nyíregyházi térségben diákok, tanárok, vállalkozók és önkormányzati alkalmazottak egyaránt tudnak használni. A program középpontjában a magyar emberek állnak, akiknek nagyon fontos, hogy a digitalizáció kézzel fogható legyen, és az életükben a gyarapodást és a sikert megalapozó hatásaival találkozzanak - fogalmazott Deutsch Tamás.

Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője emlékeztetett: a kabinet 2014-ben döntött úgy, hogy kísérleti digitális alprogramot indít Nyíregyházán és járásában, segítségével az elmúlt két évben jelentős beruházásokat hajtottak végre. 

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, a társaság a Digitális Nyíregyháza Alprogram keretében indított, több mint félmilliárd forint értékű hálózatfejlesztési programjában 8300 térségi háztartásban tette elérhetővé a szélessávú internetet, tavaly decembertől pedig az országban elsőként vált elérhetővé a 300 Mbps sebességű 4G+ mobilinternet-szolgáltatás. Átadták a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó, városkártya- és kamerarendszert, gerinchálózatot fektettek le a kórházban, valamint elindították a digitális készségfejlesztési programot - tette hozzá. A vezérigazgató megjegyezte, 2017-től digitális mintaiskola-fejlesztés indul a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban, országosan pedig 44 járásban nyert el uniós forrást hálózatfejlesztésre a társaság. 

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere közölte, a Digitális Nyíregyháza Alprogram keretében 1550 laptopot és 480 tabletet osztottak ki a járásban lakóknak, emellett tizenhárom hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskola számára 830 notebookot vásároltak. 

A sajtótájékoztatót megelőzően digitális mintaórát tartottak az esemény helyszínéül szolgáló Móra Ferenc Általános Iskolában.