Belföld

DK: Orbán kivezeti az országot az EU-ból

Niedermüller Péter szerint a Néppártnak döntenie kell, vállalható-e számára a Fidesz

Gyurcsány Ferenc pártja közleményben reagált a miniszterelnök hétvégi tusnádfürdői előadására, amelyben kiemelik, hogy a kormányfő beszéde nem követte a kereszténydemokrácia szellemiségét, bevándorlás-ellenes volt, és hátat fordított az európai liberális demokráciáknak.

Niedermüller Péter DK
Niedermüller Péter, EP képviselő, DK

A DK úgy látja, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde elrettentő bizonyítéka a miniszterelnök korlátolt Európa-ellenességének. Közleményükben írják: „Ez a beszéd nem az európai kereszténydemokráciák szellemiségét, hanem a szélsőséges francia Nemzeti Front és az angol UKIP szemléletét követi”. Hozzáteszik, a kormányfő bevándorlás-ellenes mondatai, a nyugati társadalomfejlődés és politika elutasítása, a liberális demokráciák megbélyegzése, a civil szervezetek idegen hatalmak szolgálatában álló "politikai ügynökként" való minősítése, Szingapúr, Kína dicsérete, az emberi jogok figyelmen kívül hagyása pontosan mutatja, Orbán gyökeresen és tudatosan hátat fordított az európai liberális demokráciák hagyományainak, az Európai Közösség világának. Kiemelik, Orbán ezzel a beszéddel megkezdte az ország kivezetését az Európai Unióból.

Niedermüller Péter, a párt európai parlamenti képviselője úgy véli, a Demokratikus Koalíció a jövőben is azon fog dolgozni, hogy Magyarországot visszavezesse az európai demokráciák közé. „Az Európai Néppártnak pedig el kell döntenie, vállalható-e számára a Fidesz európai értékeket, hagyományokat, az Európai Uniót elutasító politikája.” - véli Niedermüller Péter.