Belföld

Csúsztat az Index az Akadémia finanszírozásának átszervezése kapcsán

Az MTA ügyét kampánylufivá silányítók számára fontosabb az újabb negatív hangulatkeltés, mint a valós tényeken alapuló tájékoztatás - írta a szaktárca a portál cikkére reagálva

A legfrissebben felfújt kampánylufi vagyonelkobzásként próbálja láttatni a kizárólag a kutatás-fejlesztési rendszer hatékonyabbá tételére irányuló törekvéseket. A Corvinus új modellre való átállítását hivatkozza meg, mit sem törődve azzal, hogy az állam ott sem elvesz, hanem épp jelentős vagyont ad át az egyetem fenntartható működéséhez – írta az Információs- és Technológiai Minisztérium hétfőn délután az Index cikkére reagálva.

Az Index felületén ma délelőtt megjelent cikkben az áll, hogy a kormány teljesen elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteket, azokat egy új alapítványba tenné, megszüntetve a kutatók közalkalmazotti státuszát.

A tárca a lépést azzal mai közleményében azzal indokolja, hogy Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól.

Az ITM ennek kapcsán megjegyzi, hogy az akadémiai kutatóintézetek évente 17 milliárd forintos állami támogatást kapnak, az elmúlt években beadott szabadalmaik száma viszont elenyésző. A minisztérium szerint a bővülő források hatékonyabb és eredményesebb felhasználása érdekében ideje áttérni a teljesítményalapú finanszírozásra.

Leszögezik ugyanakkor, hogy a folyamat semmilyen módon nem érinti az MTA köztestületét, annak működését és finanszírozását, a kormány többször megerősített elvárása szerint az átalakítás során nem sérülhet a tudományos kutatás szabadsága.

Azt is hozzáteszi a tárca közleménye, hogy az új működési elvek lefektetéséről már megkezdődött és a napokban tovább folytatódik a konstruktív párbeszéd, mivel senki által nem vitatott, közös cél, hogy Magyarország európai szinten is élenjáró kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményt nyújtson a kiemelt gazdasági területeken.

A hazai kutatás-fejlesztés és benne a Magyar Tudományos Akadémia ügyét kampánylufivá silányítók számára azonban sajnálatos módon fontosabb az újabb és újabb negatív hangulatkeltés, mint a valós tényeken alapuló tájékoztatás - zárul az ITM reakciója.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom